Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τη Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα - ClearSkin

Δερματολογικό Ιατρείο - Κλινική & Αισθητική Δερματολογία

Ωράριο λειτουργίας ιατρείου : Δευτέρα - Παρασκευή: 10.00πμ έως 8.00μμ
  Τηλ. : 210 57 57 490

Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα

Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τη Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα

6 Μύθοι για τη Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα (HS)


ΜΥΘΟΣ: Η διαπυητική είναι μία σπάνια πάθηση

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η HS θεωρούταν στο παρελθόν μία σπάνια πάθηση αλλά σήμερα γνωρίζουμε πλέον ότι είναι αρκετά συχνή. Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ το  1-2% του πληθυσμού πάσχει από αυτή με τις γυναίκες και τους νέους σε ηλικία ασθενείς να πάσχουν πιο συχνά.  

ΜΥΘΟΣ: Η ΔΙ είναι μεταδοτική

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η ΔΙ ΔΕΝ είναι μεταδοτική, και ΔΕΝ σχετίζεται με κακή υγιεινή. Είναι μία φλεγμονώδης πάθηση που εμφανίζεται ως επώδυνα φλεγμονώδη οζίδια σε μασχάλες, γλουτούς και μηροβουβωνικές πτυχές. Οι βλάβες επιμένουν και μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία επώδυνων συριγγίων κάτω από το δέρμα. Συχνά η εικόνα της δίνει την εντύπωση ακμής ή θυλακίτιδας και στις περισσότερες περιπτώσεις η διάγνωση της καθυστερεί πολλά χρόνια. 

ΜΥΘΟΣ: Η Διαπυητική προκαλείται από το αυξημένο βάρος και το κάπνισμα 

ΑΛΗΘΕΙΑ: Αν και δεν είμαστε σίγουροι το τι προκαλεί την διαπυτηική ιδρωταδενίτιδα γνωρίζουμε ότι μπορεί να εμφανιστεί ανεξαρτήτα του σωματικού βάρους ενός ατόμου, αν και άτομα με αυξημένο βάρος συχνά πάσχουν από πιο βαριά διαπυητική.  Το κάπνισμα έχει συσχετιστεί με τη νόσο αν και δεν έχει αναγνωρισθεί άμεση ή ακριβής συσχέτιση μεταξύ τους. Η έναρξη της διαπυητικής παρατηρείται συνήθως στην εφηβική ηλικία γεγονός που υποδηλώνει το ρόλο ορμονών στη ΔΙ. Οι μελέτες έχουν αναδείξει σαφώς το ρόλο ενός υπερδραστήριου ανοσοποιητικού συστήματος στην παθογένεια της νόσου.

ΜΥΘΟΣ: Όλοι οι ασθενείς με Διαπυητική θα αναπτύξουν βαριά μορφή της νόσου.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Δε θα αναπτύξουν όλοι οι ασθενείς βαριά διαπυητική ιδρωταδενίτιδα. Πολλοί θα εμφανίσουν μόνο ήπια νόσο.  Αλλά ακόμα και η ήπια νόσος μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνη και ψυχικά εξουθενωτική. Και για το λόγο αυτό κάθε ασθενής με διαπυτηική αξίζει μία αποτελεσματική θεραπεία. 

ΜΥΘΟΣ: Δεν υπάρχουν θεραπείες για τη διαπυτητική.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Αν και δεν υπάρχει μία θεραπεία που να είναι αποτελεσματική για όλους τους ασθενείς με διαπυητική, υπάρχουν πλέον διαθέσιμες πολλές θεραπευτικές επιλογές: τοπικές, χειρουργικές ή από του στόματος καθώς και οι νεότεροι βιολογικοί παράγοντες. Το πιο σημαντικό βήμα είναι η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση από έναν εξειδικευμένο Δερματολόγο. 

ΜΥΘΟΣ: Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι περνάω ούτε να με βοηθήσει.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι ασθενείς με Διαπητική μπορεί να ντρέπονται για τη νόσο τους και να προσπαθούν να την κρύψουν από όλους. μπορεί να μη γνωρίζουν καν από τι πάσχουν ούτε και το όνομα της πάθησης τους. Μπορεί να θεωρούν πως απλά γυρίζουν οι τρίχες τους ή και ότι ακόμα φταινε οι ίδιοι για αυτό. 

Η Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα μπορεί να κάνει αισθάνεται μοναχός του. Αλλά δεν είναι αλήθεια αυτό! Υπάρχουν πολλές πηγές από όπου μπορεί κανείς να πληροφορηθεί για τη νόσο αλλά και σύλλογοι ασθενών για να μιλήσει με άλλους ασθενείς με την ίδια πάθηση. Η Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα μπορεί να μην μπορεί να ιαθεί, μπορεί όμως σε πολύ καλό βαθμό να θεραπευθεί!!! 

πηγή: Fact or Fiction (hs-foundation.org)

Clear Skin, Δερματολογικό Ιατρείο, Θηβών 166, Περιστέρι 121 31, τηλ. 21 0575 7490

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *