Δερματικό λέμφωμα - ClearSkin

Δερματολογικό Ιατρείο - Κλινική & Αισθητική Δερματολογία

Ωράριο λειτουργίας ιατρείου : Δευτέρα - Παρασκευή: 10.00πμ έως 8.00μμ
  Τηλ. : 210 57 57 490

Δερματικό λέμφωμα

Τι είναι

Το λέμφωμα είναι ένα είδος κακοήθειας που προέρχεται από τα λεμφοκύτταρα (κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος). Τα λεμφοκύτταρα εντοπίζονται στους λεμφαδένες και σε άλλους λεμφοειδείς ιστούς, όπως για παράδειγμα τον σπλήνα, το στομάχι και το δέρμα. Αν το λέμφωμα ξεκινήσει από τα δερματικά λεμφοκύτταρα, ονομάζεται δερματικό λέμφωμα. Το δερματικό λέμφωμα είναι σπάνιο. Η ετήσια επίπτωση εκτιμάται σε 1 ανά 100.000 άτομα στις δυτικές χώρες. Σε πολλές περιπτώσεις αναπτύσσεται πολύ αργά και δεν επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής, καθώς συμπεριφέρεται περισσότερο ως χρόνια δερματική πάθηση παρά ως καρκίνος.

Είδη λεμφώματος

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη δερματικού λεμφώματος. Η ταξινόμηση βασίζεται στον τύπο λεμφοκυττάρων που ανευρίσκονται στις δερματικές βλάβες: Β- ή Τ-λεμφοκύτταρα. Το δερματικό λέμφωμα Τ-λεμφοκυττάρων είναι ο πιο κοινός τύπος και οι δύο πιο συχνές μορφές δερματικού λεμφώματος από Τ-λεμφοκύτταρα είναι η σπογγοειδής μυκητίαση και το σύνδρομο Sézary. Συνήθως παρουσιάζεται ως κόκκινη επηρμένη βλάβη με φολίδες (λέπια) ή χονδρές πλάκες του δέρματος που συχνά μοιάζουν με έκζεμα ή χρόνια δερματίτιδα. Στα προχωρημένα στάδια του δερματικού λεμφώματος έχουμε συμμετοχή των λεμφαδένων, παθολογικά κύτταρα στο περιφερικό αίμα και προσβολή εσωτερικών οργάνων. Τα δερματικά λεμφώματα από Β-λεμφοκύτταρα είναι λιγότερο συχνά και αποτελούν περίπου το 20-25% του συνόλου των δερματικών λεμφωμάτων.

Διάγνωση και θεραπεία

Το δερματικό λέμφωμα συχνά διαγιγνώσκεται δύσκολα, καθώς αναπτύσσεται πολύ αργά και μοιάζει με συνήθεις δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα και η ψωρίαση. Μπορεί να περάσουν χρόνια σε μερικές περιπτώσεις μέχρι να διαγνωστεί το λέμφωμα. Παρά την καθυστερημένη διάγνωση, οι περισσότερες περιπτώσεις ανταποκρίνονται καλά στις διάφορες διαθέσιμες θεραπείες. Η θεραπεία βασίζεται κυρίως στον τύπο του λεμφώματος, τη θέση και το στάδιό του – σε ποιο βαθμό έχει εξαπλωθεί στο σώμα, αλλά και άλλοι παράγοντες, όπως η γενική υγεία του ασθενή, μπορούν να επηρεάσουν τις θεραπευτικές επιλογές. Οι θεραπευτικές επιλογές διακρίνονται στις στοχευμένες στο δέρμα θεραπείες (π.χ. τοπικά κορτικοστεροειδή, nbUVB, PUVA, εντοπισμένη ακτινοθεραπεία κλπ.) και στις συστηματικές θεραπείες (μεθοτρεξάτη, ιντερφερόνη, χημειοθεραπευτικοί παράγοντες αλλά και νεότερα στοχευμένα μόρια).

Η εκτίμηση και αντιμετώπιση των ασθενών αυτών καλό είναι να γίνεται από έμπειρους και εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας ενώ σε πρχωρημένα στάδια είναι απαραίτητη η συνεργασία πολλών ειδικοτήτων σε κέντρα ειδικά με τη συνεργασία μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων και συνεργαζόμενων εθνικών και διεθνών δομών για την αποτελεσματική παρακολούθηση και θεραπεία των ασθενών με Δερματικά Λεμφώματα.