Μολυσματικό Kηρίο - ClearSkin

Δερματολογικό Ιατρείο - Κλινική & Αισθητική Δερματολογία

Ωράριο λειτουργίας ιατρείου : Δευτέρα - Παρασκευή: 10.00πμ έως 8.00μμ
  Τηλ. : 210 57 57 490

Μολυσματικό Kηρίο

Το μολυσματικό κηρίο είναι μία πολύ συχνή και μεταδοτική λοίμωξη του δέρματος ιδίως στα παιδιά και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Προκαλείται από το σταφυλόκοκκο ή το στρεπτόκοκκο. Εκδηλώνεται συνήθως μετά από τραυματισμό της επιφάνειας του δέρματος (τσίμπημα, χτύπημα) οποτε και συμβαίνει επιμόλυνση του τραύματος από μικρόβια που ήδη ζουν στην επιφάνεια και τις κοιλότητες του δέρματος μας (ρώθωνες, αυτιά).

Κλινικά παρουσιάζεται με δύο μορφές (πομφολυγώδες και μη) με την πρώτη μορφή να χαρακτηρίζεται από φυσαλίες με διαυγές υγρό που γρήγορα σπάνε αφήνοντας διαβρώσεις που στη συνέχεια καλύπτονται από εφελκίδες. Το μη πομφολυγώδες δεν περιλαμβάνει το σχηματισμό πομφόλυγας αλλά χαρακτηρίζεται και αυτό από την κιτρινη (μελιτόχροη, στο χρώμα του μελιού) εφελκίδα.

Χαρακτηριστικός είναι και ο έντονος κνησμός που οδηγεί ιδίως τα παιδιά στον ξεσμό της βλάβης με συνέπεια την εξάπλωσξ της μόλυνσης και σε άλλες πειοχές του σώματος καθώς και τη μετάδοση της και σε άλλα άτομα.

Η θεραπεία του βασίζεται σε τοπικά αντισηπτικά καθώς και τοπική ή και συστηματικ,ή χορήγηση αντιβιοτικής θεραπείας. Σημαντική είναι η πρόληψη με σωστή περιποίηση των τραυμάτων και τσιμπημάτων, αντικουνουπική προστασία και σωστό και τακτικό πλύσιμο των χεριών.