Βαλανοποσθίτιδα - ClearSkin

Δερματολογικό Ιατρείο - Κλινική & Αισθητική Δερματολογία

Ωράριο λειτουργίας ιατρείου : Δευτέρα - Παρασκευή: 10.00πμ έως 8.00μμ
  Τηλ. : 210 57 57 490

Βαλανοποσθίτιδα

Τι είναι

Βαλανοποσθίτιδα είναι η φλεγμονή της βαλάνου του πέους, όπου συχνά συνυπάρχει φλεγμονή και της ακροποσθίας (το δέρμα που καλύπτει τη βάλανο). Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Πού οφείλεται

Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν βαλανοποσθίτιδα:

• Κακή υγιεινή της περιοχής

Η κακή υγιεινή σε συνδυασμό με μία στενή ακροποσθία, η οποία εμποδίζει την αποκάλυψη της βαλάνου και την απομάκρυνση του σμήγματος, είναι το πιο συχνό αίτιο.

• Λοιμώξεις μη σεξουαλικά μεταδιδόμενες

Διάφορα μικρόβια και μύκητες που φυσιολογικά υπάρχουν στο δέρμα σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπεραναπτυχθούν και να προκαλέσουν βαλανοποσθίτιδα. Ο πιο συχνός μύκητας που δημιουργεί πρόβλημα είναι η Candida. Για να αναπτυχθεί μικροβιακή βαλανοποσθίτιδα, συχνά υπάρχει κάποιος προδιαθεσικός παράγοντας, όπως σακχαρώδης διαβήτης, φίμωση κ.α.

• Λοιμώξεις σεξουαλικά μεταδιδόμενες, π.χ. έρπης των γεννητικών οργάνων, χλαμύδια και γονόρροια.

• Αλλεργίες-ερεθισμοί

Το δέρμα της βαλάνου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, και η επαφή με κάποιες ουσίες μπορεί να προκαλέσει αλλεργία ή ερεθισμό, όπως για παράδειγμα σαπούνια, απορρυπαντικά ρούχων και μαλακτικά, προφυλακτικά και λιπαντικά που χρησιμοποιούνται κατά τη σεξουαλική επαφή.

• Δερματικές παθήσεις, π.χ. ψωρίαση

Πώς γίνεται η διάγνωση

Συνήθως, αρκεί η κλινική εξέταση για να τεθεί η διάγνωση. Η πιθανή αιτία σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να προσδιοριστεί από την εικόνα της βαλάνου. Στις περιπτώσεις που η αιτία δεν είναι σαφής, προτείνονται καλλιέργεια από την περιοχή της βαλάνου, για να βρεθεί το μικρόβιο που προκαλεί τη φλεγμονή, έλεγχος για σακχαρώδη διαβήτη και έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Σπάνια, όταν η κλινική εικόνα επιμένει, μπορεί να χρειαστεί βιοψία από την περιοχή της βλάβης ώστε να τεθεί η διάγνωση.

Πώς θεραπεύεται

Γενικές οδηγίες: πλύσιμο με χλιαρό νερό και κατόπιν καλό στέγνωμα της περιοχής, αποφυγή αντισηπτικών, χρήση σαπουνιών με ουδέτερο pH για ευαίσθητες περιοχές. Ανάλογα με το αίτιο, θα χρειαστεί κάποια εξειδικευμένη αγωγή, όπως κάποια αντιμυκητιασική αλοιφή, αν το αίτιο είναι η Candida, αντιβιοτικά από το στόμα για κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα μικρόβια, κάποιο ήπιο κορτικοστεροειδές σε μορφή αλοιφής, όταν η βαλανοποσθίτιδα οφείλεται σε αλλεργία ή ερεθισμό. Επίσης, αν υπάρχουν πολλές υποτροπές και συνυπάρχουσα φίμωση, συστήνεται περιτομή.