Ροδόχρους πιτυρίαση - ClearSkin

Δερματολογικό Ιατρείο - Κλινική & Αισθητική Δερματολογία

Ωράριο λειτουργίας ιατρείου : Δευτέρα - Παρασκευή: 10.00πμ έως 8.00μμ
  Τηλ. : 210 57 57 490

Ροδόχρους πιτυρίαση

Η ροδόχρους πιτυρίαση είναι μια ιογενής λοίμωξη του δέρματος που προσβάλλει συνηθέστερα έφηβους και νεαρούς ενήλικες.

Είναι συχνότερη την Άνοιξη και το Φθινόπωρο σε εύκρατα κλίματα και μπορεί να προσβάλλει κλειστές κοινωνικές ομάδες, λαμβάνοντας επιδημικό χαρακτήρα. Συσχετίζεται με τους ανθρώπινους ερπητοϊους 6 και 7 και έχει χαρακτηριστεί ως “Η νόσος των δοκιμαστηρίων”, χωρίς ωστόσο να είναι απόλυτα κατανοητός ο τρόπος μετάδοσης.

Εκδηλώνεται με την εμφάνιση εξανθημάτων τα οποία μπορεί να διαρκέσουν 4-6 εβδομάδες. Αρχικά εμφανίζεται μια ευμεγέθης πλάκα δ=2-5εκ ρόδινη και λεπιδώδης, η λεγόμενη “μητρική πλάκα”. Μετά από διάστημα 1-20 ημερών ακολουθεί ένα διάχυτο εξάνθημα από πανομοιότυπες πλάκες μικρότερης διαμέτρου, κυρίως στον κορμό και εγγύς των άκρων. Σπάνια εντοπίζεται στο πρόσωπο, στο τριχωτό της κεφαλής, στα άκρα και στα γεννητικά όργανα. Συνήθως το εξάνθημα είναι ασυμπτωματικό ή συνοδεύεται από ήπιο κνησμό, ενω σπάνια προηγούνται του εξανθήματος συμπτώματα ιογενούς συνδρομής (κακουχία, πονόλαιμος, δεκατική πυρετική κίνηση). Σε 4-6 εβδομάδες το εξάνθημα αυτοϊάται χωρίς να καταλείπει ουλές.

Η ροδόχρους πιτυρίαση δεν είναι επικίνδυνη για το γενικό πληθυσμό. Μόνο σε εγκύους έχουν διαπιστωθεί κάποιες επιπλοκές, όπως αποβολή στους πρώτους μήνες της κύησης και πρόωρος τοκετός, γι’ αυτό και τίθονται σε τακτική παρακολούθηση.

Δεδομένου ότι πρόκειται για μια αυτοϊώμενη νόσο, στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν απαιτείται θεραπεία. Συστήνεται περιποίηση του δέρματος με ήπια σαπούνια και ενυδατικές κρέμες σώματος για την αντιμετώπιση της ξηρότητας και αποφυγή τριβής και ερεθισμού του δέρματος. Σε περίπτωση έντονου κνησμού χορηγούνται αντιισταμινικά, ενώ σε εκτεταμένα και σοβαρότερα εξανθήματα μπορεί να χορηγηθούν τοπικά ή και συστηματικά κορτικοστεροειδή, ασικλοβίρη συστηματικά ή φωτοθεραπεία.