Δερματολογικό Ιατρείο - Κλινική & Αισθητική Δερματολογία

Ωράριο λειτουργίας ιατρείου : Δευτέρα - Παρασκευή: 10.00πμ έως 8.00μμ
  Τηλ. : 210 57 57 490

Κονδυλώματα

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τα κονδυλώματα αποτελούν το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Μεταδίδονται κατά τη σεξουλική επαφή λόγω τριβής και επακόλουθης εισόδου του ιού σε σημεία μικροτραυματισμών. Συνηθέστεροι τρόποι μετάδοσης είναι η κολπική επαφή αλλά και η πρωκτική και στοματογεννητική.

Η πλειοψηφία των σεξουαλικώς ενεργών ατόμων (ανδρών και γυναικών) έχει έρθει σε επαφή με τουλάχιστον έναν υπότυπο HPV που προκαλεί κονδυλώματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι θα εμφανίσουν και ανάλογες βλάβες. Σε ένα ποσοστό των ατομων ο οργανισμός τους θα αποβάλλει τον ιό χωρίς να εμφανίσει ποτέ κονδυλώματα, ένα δεύτερο ποσοστό θα φέρει το ιό χωρίς βλάβες ενώ ένα τρίτο ποσοστό είναι αυτό που εμφανίζει κονδυλώματα σε άγνωστο χρονικό διάστημα μετά την μετάδοση του ιού. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό σε σχέση με τους άνδρες να εμφανίσουν κλινικά κονδυλώματα.

Τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν στο δέρμα και το βλεννογόνο της γεννητικής χώρας (εξωτερικά γεννητικά όργανα ανδρών και γυναικών, κόλπο και τράχηλο της μήτρας, βάλανος και ουρήθρα στους άνδρες), περιπρωκτικά αλλά και αλλά και στη στοματική κοιλότητα.

Η εικόνα τους,  το χρώμα τους και το μέγεθος τους ποικίλει. Συνήθως γίνονται άμεσα αντιληπτά από τον ασθενή αν και αυτό δεν είναι πάντα εφικτό τόσο λόγω άτυπης εικόνας ή πολύ μικρού μεγέθους, όσο και λόγω εντόπισης (περιπρωκτικά, στη στοματική κοιλότητα κ.α).

Τα κονδυλώματα ανήκουν στα ιογενή νοσήματα και προκαλούνται από κάποια στελέχη HPV ιών (Ιών των Ανθρώπινων Κονδυλωμάτων). Οι HPV ιοί γενικά είναι πολυάριθμοί και προκαλούν ποικίλες βλάβες στον άνθρωπο ανάλογα με τον τύπο τους.

Τα κονδυλώματα είναι κατά κανόνα καλοήθη. Μόνο κάποιοι υπότυποι HPV είναι υψηλού κινδύνου και ενδέχεται να προκαλέσουν βλάβες που αν δεν διαγνωσθούν έγκαιρα δυνητικά μπορεί να προκαλέσουν προκαρκινωματώδεις βλάβες κυρίως στον τράχηλο της μήτρας και τον πρωκτό.