Σας προκαλεί εξάνθημα η μαργαρίτα σας; - ClearSkin

Δερματολογικό Ιατρείο - Κλινική & Αισθητική Δερματολογία

Ωράριο λειτουργίας ιατρείου : Δευτέρα - Παρασκευή: 10.00πμ έως 8.00μμ
  Τηλ. : 210 57 57 490

εξάνθημα

Σας προκαλεί εξάνθημα η μαργαρίτα σας;

Η ευαισθησία στον ήλιο και οι συναφείς δερματικές παθήσεις είναι συχνά παρεξηγημένες. Τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως κνησμός, ερυθρότητα, φυσαλίδες ή κάψιμο. Μία από τις πιο συχνές παθήσεις είναι η φώτο δερματίτιδα, μια δερματική αντίδραση που εμφανίζεται όταν ορισμένες ουσίες έρχονται σε επαφή με δέρμα που εκτίθεται στον ήλιο. Η φωτοευαισθησία είναι μια συχνή πάθηση που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.

Εάν εμφανίζετε εξανθήματα και κνησμό αμέσως αφού πάτε να περιποιηθείτε τα λουλούδια στον κήπο σας ή την προετοιμασία των λαχανικών για μια σαλάτα, μπορεί να φταίνε κάποια από τα συστατικά των φυτών αυτών. Η δερματική σας αντίδραση μπορεί να προκληθεί πιο συχνά από την επαφή με φρούτα και λαχανικά, όπως το λάιμ, τα σύκα και το σέλινο ή φυτά όπως οι τριανταφυλλιές και το βαλσαμόχορτο.

Ορισμένα αναλγητικά αλλά και άλλα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσουν φωτοευαίσθητη αντίδραση, είτε όταν εφαρμόζονται τοπικά ή και συστηματικά όταν λαμβάνονται από του στόματος όπως ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, αντιφλεγμονώδη ή και αντιεπιληπτικά. Ενώ τα φάρμακα που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα προκαλούν εξάνθημα μόνο στην περιοχή του σώματος όπου εφαρμόστηκαν, εάν ένα φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα προκαλεί φωτοευαισθησία, μπορεί να προκαλέσει εξάνθημα σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος που δεν προστατεύεται από τον ήλιο.

Οι αντιδράσεις συχνά εμφανίζονται ως κνησμώδη εξανθήματα ή σοβαρά ηλιακά εγκαύματα στις περιοχές του σώματος που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, ο λαιμός, τα χέρια ή τα πόδια.

Για να προσδιορίσουν την αιτία των αντιδράσεων ευαισθησίας στον ήλιο, οι δερματολόγοι πρέπει να εξετάσουν μια ποικιλία ατομικών παραγόντων λαμβάνοντας ένα λεπτομερές ιστορικό αλλά και πλήρη έλεγχο αιματολογικό ή ακόμα και βιοψία δέρματος.

Ο δερματολόγος θα σας δώσει την απαραίτητη τοπική και συστηματική αγωγή,  η κύρια θεραπεία όμως είναι ο εντοπισμός και η αποφυγή του ερεθιστικού ή αλλεργιογόνου παράγοντα. Σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για αναστρέψιμες αντιδράσεις, οπότε αν ο ασθενής σταματήσει να χρησιμοποιεί την ουσία που προκαλεί την αντίδραση, τότε θα σταματήσει να έχει συμπτώματα και δεν θα χρειάζεται συνεχή θεραπεία.

Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν εσφαλμένα ότι ορισμένοι τύποι ευαισθησίας στον ήλιο επηρεάζουν μόνο τους ηλικιωμένους με ανοιχτόχρωμους τύπους δέρματος, αλλά πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι νεότεροι άνθρωποι αλλά και όσοι έχουν σκουρόχρωμο δέρμα είναι πιο ευαίσθητοι από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Ενώ είναι σημαντικό για όλους να προστατεύονται από τον ήλιο, τα άτομα με ευαισθησία στον ήλιο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά και να αναζητούν σκιά, να φορούν ρούχα προστασίας από τον ήλιο και να εφαρμόζουν ένα ευρέος φάσματος, ανθεκτικό στο νερό αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30 ή υψηλότερο.

Εάν παρατηρήσετε εξάνθημα ή φουσκάλες στο σώμα σας μετά την παραμονή σας στον ήλιο, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο, ο οποίος μπορεί να καθορίσει εάν έχετε κάποια δερματοπάθεια που σχετίζεται με τον ήλιο. Κανένας ασθενής δεν είναι ίδιος με τον άλλον. Ένας δερματολόγος μπορεί να προσδιορίσει τι προκαλεί την ευαισθησία σας στον ήλιο και να σας προσφέρει μια θεραπευτική επιλογή που λειτουργεί καλύτερα για την κατάστασή σας.

Πηγή: https://www.aad.org/news/is-margarita-giving-rash

Clear Skin, Δερματολογικό Ιατρείο, Θηβών 166, Περιστέρι 121 31, τηλ. 21 0575 7490

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *