Κνησμός και κόπωση - ClearSkin

Δερματολογικό Ιατρείο - Κλινική & Αισθητική Δερματολογία

Ωράριο λειτουργίας ιατρείου : Δευτέρα - Παρασκευή: 10.00πμ έως 8.00μμ
  Τηλ. : 210 57 57 490

knismos

Κνησμός και κόπωση

Ο κνησμός αποτελεί ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο σύμπτωμα για τους ασθενείς που επηρεάζει πολλούς δείκτες της ποιότητας ζωής τους, μεταξύ των οποίων και η κόπωση.

Συγκεκριμένα, 41% των ατόμων με μακροχρόνια φαγούρα έχουν κόπωση, πιθανώς λόγω της επίμονης διαταραχής του ύπνου. 

Η χρόνια φαγούρα, γνωστή ιατρικά ως κνησμός, ορίζεται ως φαγούρα που διαρκεί περισσότερο από 6 εβδομάδες. Επηρεάζει 1 στους 6 ενήλικες, αν και το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο στους ηλικιωμένους. Μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα, η ψωρίαση και η κνίδωση, εσωτερικών παθήσεων όπως ηπατική νόσος, νεφρική νόσος τελικού σταδίου και κακοήθειες του αίματος, μεταξύ άλλων παθήσεων. Σε περίπου 8% των περιπτώσεων, δεν υπάρχει γνωστή αιτία του κνησμού ενώ συχνά μπορεί να είναι και ψυχογενής υποδηλώνοντας άγχος ή και κατάθλιψη.

Η φαγούρα ενισχύεται τη νύχτα με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα του ύπνου, η οποία με την πάροδο του χρόνου μπορεί να μετατραπεί σε κόπωση. Μια άλλη διαπίστωση είναι ότι το 68% των ενηλίκων άνω των 85 ετών έχει γενικά κόπωση. Οι αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα και τη φυσιολογία του δέρματος, οι οποίες συμβάλλουν στην ξηροδερμία και τη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, έχουν ως συνέπεια οι ηλικιωμένοι ενήλικες ναι είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν χρόνια φαγούρα. 

Αν και είναι από πολλά έτη γνωστό ότι υπάρχει σχέση μεταξύ κνησμού  και κόπωσης, τα δεδομένα που ποσοτικοποιούν τη σχέση αυτή είναι περιορισμένα.

Η επίμονη φαγούρα είναι εύκολο να υποτιμηθεί. Οι έρευνες δείχνουν ότι είναι συγκρίσιμη με τον χρόνιο πόνο. Ο ύπνος είναι μόνο ένας από τους πολλούς τομείς της ζωής που η φαγούρα μπορεί να καταστρέψει. Η κόπωση συμβάλλει στην υποαπόδοση στην εργασία, μπορεί να αφήσει τους ανθρώπους χωρίς ενέργεια για να κάνουν τα πράγματα που αγαπούν, επηρεάζει την ψυχική μας ευεξία και μπορεί να βλάψει τις σχέσεις.

Ο κνησμός θεωρείται ότι συμβάλλει στη διαταραχή του ύπνου λόγω των νυχτερινών κύκλων κνησμού. Τα άτομα με χρόνια φαγούρα αναφέρουν τακτικά ότι η φαγούρα είναι πιο έντονη τη νύχτα. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο ή να προκαλέσει την ανάγκη να ξυπνήσουν από την ανάγκη να ξυστούν.

Συμπερασματικά ο κνησμός μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μίας δερματοπάθειας, ενός παθολογικού νοσήματος, η άγχους κατάθλιψης! Στην πλειοψηφία των ατόμων επηρεάζει πολύ σημαντικά και ποιότητα ζωής και πολύ συχνά προκαλεί μεταξύ των άλλων και χρόνια κόπωση! Η διερεύνηση αλλά και η ορθή αντιμετώπιση από εξειδικευμένο δερματολόγο θα βοηθησει τόσο στην αντιμετώπιση της ενοχλητικής φαγούρας όσο και στη δυσμενή επίδραση στην ποιότητα ζωής απομακρύνοντας τον κνησμό αλλά και την κόπωσης που αυτός συνεπάγεται !!

Πηγή: https://www.bad.org.uk/people-with-chronic-itch-twice-as-likely-to-have-fatigue/

Clear Skin, Δερματολογικό Ιατρείο, Θηβών 166, Περιστέρι 121 31, τηλ. 21 0575 7490

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *