Προστατέψτε την υγεία σας φέτος το καλοκαίρι: Μείνετε μακριά από τα ΣΜΝ - ClearSkin

Δερματολογικό Ιατρείο - Κλινική & Αισθητική Δερματολογία

Ωράριο λειτουργίας ιατρείου : Δευτέρα - Παρασκευή: 10.00πμ έως 8.00μμ
  Τηλ. : 210 57 57 490

ΣΜΝ

Προστατέψτε την υγεία σας φέτος το καλοκαίρι: Μείνετε μακριά από τα ΣΜΝ

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) δημοσίευσε τις τελευταίες ετήσιες επιδημιολογικές εκθέσεις του, οι οποίες ρίχνουν φως στην κατάσταση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η προειδοποίηση έρχεται καθώς τα στοιχεία του ECDC, που δημοσιεύθηκαν τον Μάρτιο του 2024, αποκάλυψαν ανησυχητικές αυξητικές τάσεις στη μετάδοση λοιμώξεων όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια και η σύφιλη, οι οποίες αυξήθηκαν σε αναφερόμενα κρούσματα. Η αύξηση αυτή χρησιμεύει ως μια έντονη υπενθύμιση των συνεχιζόμενων κινδύνων που ενέχει η σεξουαλική δραστηριότητα χωρίς προφυλάξεις και της ανάγκης για καλύτερη κατανόηση της σημασίας του ασφαλέστερου σεξ.

Καθώς τα καλοκαιρινά ταξίδια και η περίοδος των φεστιβάλ φέρνουν κοντά ανθρώπους από όλη την Ευρώπη, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς την εξάπλωση των ΣΜΝ, να γνωρίζει πού μπορεί να εξετάζεται τακτικά και πώς να αναζητά αξιόπιστες πληροφορίες από τους επαγγελματίες υγείας.

Το ECDC τονίζει τη σημασία των πρακτικών ασφαλέστερου σεξ, συμπεριλαμβανομένης της συνεπούς χρήσης προφυλακτικού για κολπικό, πρωκτικό και στοματικό σεξ. Συνιστάται η εξέταση για ΣΜΝ πριν από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό με νέους συντρόφους, καθώς πολλές λοιμώξεις μπορεί να είναι ασυμπτωματικές. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, είναι σημαντικό να εξετάζονται μετά από σεξ χωρίς προφυλακτικό, ακόμη και αν δεν υπάρχουν ορατά συμπτώματα. 

Εκτός από τα χλαμύδια, τη γονόρροια και τη σύφιλη, άλλες λοιμώξεις μπορούν να μεταδοθούν μέσω της στενής επαφής και της σεξουαλικής δραστηριότητας. 

 Το ECDC αναφέρει επίσης ότι ορισμένες λοιμώξεις που προκαλούν σοβαρή διάρροια – όπως η Shigella και η ηπατίτιδα Α, εξαπλώνονται επίσης μεταξύ των ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες. Συνιστάται επίσης να μην μοιράζονται σεξουαλικά παιχνίδια και να εξασφαλίζουν τον κατάλληλο καθαρισμό και απολύμανση μετά τη χρήση τους, καθώς και μεταξύ των συντρόφων. Είναι επίσης σημαντικό να πλένονται τα χέρια, οι περιοχές των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή. Εάν εμφανίσετε διάρροια, είναι σημαντικό να αποφύγετε τη σεξουαλική δραστηριότητα και να αναζητήσετε ιατρική περίθαλψη. 

Η διαβούλευση με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για εμβολιασμούς (κατά της ηπατίτιδας Α, της ηπατίτιδας Β και της mpox) και προληπτικά μέτρα, όπως η προφύλαξη πριν από την έκθεση (PrEP) για την πρόληψη του HIV, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης. 

Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων ΣΜΝ, το ECDC υπογραμμίζει τη σημασία της λήψης προληπτικών μέτρων για την προστασία της σεξουαλικής υγείας του ατόμου. Δίνοντας προτεραιότητα στα προληπτικά μέτρα, παραμένοντας ενημερωμένοι και καλλιεργώντας την ανοιχτή επικοινωνία με τους συντρόφους και τους επαγγελματίες υγείας, τα άτομα μπορούν να συμβάλλουν στον περιορισμό της εξάπλωσης των ΣΜΝ, του HIV, της mpox και της ιογενούς ηπατίτιδας και να προωθήσουν υγιέστερα αποτελέσματα για τους ίδιους και τις κοινότητές τους.

Πηγή: https://www.ecdc.europa.eu/en/news-events/protect-your-health-summer-ecdc-urges-vigilance-against-rising-sti-cases

Clear Skin, Δερματολογικό Ιατρείο, Θηβών 166, Περιστέρι 121 31, τηλ. 21 0575 7490

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *