Αντηλιακό: Φυσικό ή Χημικό Φίλτρο; Τι πρέπει να διαλέξω; - ClearSkin

Δερματολογικό Ιατρείο - Κλινική & Αισθητική Δερματολογία

Ωράριο λειτουργίας ιατρείου : Δευτέρα - Παρασκευή: 10.00πμ έως 8.00μμ
  Τηλ. : 210 57 57 490

sunscreen

Αντηλιακό: Φυσικό ή Χημικό Φίλτρο; Τι πρέπει να διαλέξω;

Η προετοιμασία για καλοκαιρινές περιπέτειες σημαίνει ότι η τσάντα παραλίας ή το σακίδιο σας είναι εφοδιασμένα και έτοιμα. Καπέλο για τον ήλιο; Check! Μπουκάλι νερό; Check! Αντηλιακό; Φυσικά! Αλλά περιμένετε – θα πρέπει να επιλέξετε αντηλιακό φυσικών  ή χημικών ουσιών;

Οι πιθανότητες είναι ότι έχετε ήδη κάνει στον εαυτό σας αυτή την ερώτηση ενώ περιηγείστε στο διάδρομο με τα αντηλιακά.

Και ενώ αυτοί οι δύο τύποι αντηλιακών επιτυγχάνουν τον ίδιο στόχο, διαφέρουν ως προς τα ενεργά συστατικά τους και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν για να προστατεύσουν το δέρμα σας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε τις κύριες διαφορές μεταξύ των αντηλιακών ορυκτών και των χημικών αντηλιακών και πώς να επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς.

Διαφορές μεταξύ φυσικών και χημικών φίλτρων 

Πρώτα απ’ όλα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να εφαρμόζετε κάποιο είδος αντηλιακής προστασίας όταν βρίσκεστε στον ήλιο. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε τα δυσάρεστα ηλιακά εγκαύματα και μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, όπως το μελάνωμα.

Τα αντηλιακά με φυσικά και χημικά φίλτρα είναι οι δύο βασικοί τύποι αντηλιακών που θα δείτε στην αγορά – μπορείτε συνήθως να δείτε ποιο είναι ποιο από τα δύο από τον τρόπο με τον οποίο επισημαίνονται στο μπροστινό μέρος, καθώς και από τα αναγραφόμενα συστατικά στο πίσω μέρος.

Πώς λειτουργούν;

Ακολουθεί μια ανάλυση του τι περιέχουν τα χημικά και τα αντηλιακά ορυκτών και πόσο καλά λειτουργούν και τα δύο.

Ορυκτό αντηλιακό

Γνωστό και ως οργανικό ή φυσικό αντηλιακό, το ορυκτό αντηλιακό είναι γνωστό ότι έχει βαρύτερη, παχύτερη υφή από τα χημικά αντηλιακά. Τα αντηλιακά ορυκτών αποτελούνται από ορυκτά και προστατεύουν το δέρμα αντανακλώντας την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. 

Στο πίσω μέρος του μπουκαλιού ενός ορυκτού αντηλιακού, θα βρείτε ενεργά συστατικά όπως:

  • Οξείδιο του ψευδαργύρου.
  • Διοξείδιο του τιτανίου.

Τα συστατικά των ορυκτών αντηλιακών λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας από τις ακτίνες του ήλιου. Αυτό συμβαίνει επειδή το αντηλιακό στην πραγματικότητα κάθεται στην επιφάνεια του δέρματός σας, αντανακλώντας και διασκορπίζοντας τις υπεριώδεις ακτίνες μακριά από το δέρμα σας. Τα ορυκτά αντηλιακά είναι συνήθως αδιαφανή (όχι διαφανή) όταν εφαρμόζονται και αρχίζουν να δρουν αμέσως μετά την εφαρμογή.

Χημικά αντηλιακά

Τα χημικά αντηλιακά περιέχουν (το μαντέψατε) χημικά συστατικά. Αλλά τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα; Τα χημικά αντηλιακά παρέχουν αντηλιακή προστασία απορροφώντας τις ακτίνες του ήλιου και εμποδίζοντάς τες να φτάσουν στο δέρμα.

Οι χημικές ενώσεις στα χημικά αντηλιακά λειτουργούν ως ένα είδος σφουγγαριού που απορροφά τις υπεριώδεις ακτίνες UV και στη συνέχεια τις μετατρέπει σε θερμότητα, η οποία απελευθερώνεται από το δέρμα σας. Αυτό το είδος αντηλιακού είναι συνήθως διαφανές (see-through) όταν εφαρμόζεται και χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για να απορροφηθεί από το δέρμα σας πριν να γίνει αποτελεσματικό.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των αντηλιακών με φυσικά φίλτρα 

Πλεονεκτήματα

  1. Καλό για το ευαίσθητο δέρμα. Τα αντηλιακά με φυσικά φιλτρα είναι γενικά καλά ανεκτά από άτομα με ευαίσθητο δέρμα ή άτομα επιρρεπή σε δερματικές αλλεργίες. Είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν ερεθισμό ή αλλεργικές αντιδράσεις σε σύγκριση με τα χημικά αντηλιακά. Δεδομένου ότι τα δεν περιέχουν χημικές ουσίες, προτιμώνται για χρήση σε παιδιά.
  2. Καλό για το δέρμα που παρουσιάζει τάση ακμής. Τα αντηλιακα αυτά είναι λιγότερο πιθανό να φράξουν τους πόρους και να συμβάλλουν σε ξεσπάσματα ακμής. Είναι μια καλή επιλογή για άτομα με λιπαρό ή επιρρεπές στην ακμή δέρμα.
  3. Άμεση προστασία. Τα αντηλιακά ορυκτών αρχίζουν να δρουν αμέσως μόλις εφαρμοστούν στο δέρμα σας. Σε αντίθεση με τα χημικά αντηλιακά, δεν χρειάζεται να περιμένετε να απορροφηθεί το αντηλιακό πριν βγείτε στον ήλιο.

Μειονεκτήματα

  1. Τα αντηλιακά ορυκτών συχνά έχουν πιο παχιά, κολλώδη υφή σε σύγκριση με τα χημικά αντηλιακά. Αυτό μπορεί να τα κάνει να τα αισθάνεστε πιο βαριά στο δέρμα σας. “Τα αντηλιακά ορυκτών μπορεί μερικές φορές να είναι πιο δύσκολο να απλωθούν στο δέρμα.
  2. Αφήνει λευκό αποτύπωμα στο δέρμα. Ένα συνηθισμένο μειονέκτημα των αντηλιακών ορυκτών είναι ότι μπορεί να αφήσουν ένα λευκό αποτύπωμα στο δέρμα σας. Τα σωματίδια του οξειδίου του ψευδαργύρου ή του διοξειδίου του τιτανίου μπορεί να είναι ορατά, ειδικά σε σκουρόχρωμες επιδερμίδες. Αλλά ορισμένα σύγχρονα σκευάσματα έχουν σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιούν αυτό το αποτέλεσμα.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των χημικών αντηλιακών

Πλεονεκτήματα

  1. Εύκολη εφαρμογή. Λόγω των συστατικών του, τα χημικά αντηλιακά μπορούν να εφαρμοστούν ευκολότερα λόγω της πιο ελαφριάς, αναμειγνυόμενης υφής του.
  2. Διαφανές στο δέρμα. Σε αντίθεση με τα αντηλιακά ορυκτών, τα χημικά αντηλιακά είναι συνήθως διαφανή στο δέρμα σας, χωρίς να αφήνουν λευκό εκμαγείο.
  3. Συνθέσεις ανθεκτικές στο νερό. Τα χημικά αντηλιακά συχνά έχουν καλύτερη αντοχή στο νερό σε σύγκριση με τα αντηλιακά ορυκτών. Μπορούν να διατηρήσουν την αποτελεσματικότητά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα όταν εκτίθενται σε νερό ή ιδρώτα, γεγονός που τα καθιστά μια καλή επιλογή για υπαίθριες δραστηριότητες και κολύμπι.

Μειονεκτήματα

  1. Μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή ερεθισμό. Λόγω των συστατικών που χρησιμοποιούνται, τα χημικά αντηλιακά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένες περιπτώσεις.
  2. Δεν είναι άμεσα αποτελεσματικό. Τα χημικά αντηλιακά συνήθως χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να απορροφηθούν πλήρως και να γίνουν αποτελεσματικά μετά την εφαρμογή. Είναι σημαντικό να τα εφαρμόζετε εκ των προτέρων πριν από την έκθεση στον ήλιο για να εξασφαλίσετε τη σωστή προστασία.
  3. Απορροφάται από το δέρμα. Τα χημικά αντηλιακά έχουν σχεδιαστεί για να απορροφηθούν από το δέρμα σας για να δράσουν αποτελεσματικά. Υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες σχετικά με την απορρόφηση ορισμένων χημικών αντηλιακών συστατικών στην κυκλοφορία του αίματος.

Ο δερματολόγος σας θα σας βοηθήσει να επιλέξετε για εσάς το σωστό αντηλιακό ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος σας!

Πηγή:  https://health.clevelandclinic.org/mineral-vs-chemical-sunscreen

Clear Skin, Δερματολογικό Ιατρείο, Θηβών 166, Περιστέρι 121 31, τηλ. 21 0575 7490

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *