Έχετε ευαίσθητο κόκκινο πρόσωπο; 7 συμβουλές για να το περιποιείστε! - ClearSkin

Δερματολογικό Ιατρείο - Κλινική & Αισθητική Δερματολογία

Ωράριο λειτουργίας ιατρείου : Δευτέρα - Παρασκευή: 10.00πμ έως 8.00μμ
  Τηλ. : 210 57 57 490

Έχετε ευαίσθητο κόκκινο πρόσωπο; 7 συμβουλές για να το περιποιείστε!

Η ροδόχρους ακμή (rosacea) είναι μια κοινή δερματική πάθηση που επηρεάζει τουλάχιστον 14 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ και συνήθως εμφανίζεται ως τάση να κοκκινίζετε πιο εύκολα από άλλους ή να εμφανίζετε σπυράκια τύπου ακμής χωρίς να έχετε ακμή. Αν και θεραπεύσιμη, τα συμπτώματα, όπως η πάχυνση του δέρματος και οι πιο έντονοι πόροι, οι φλεγμονώδεις βλάβες που μοιάζουν με ακμή και τα προβλήματα στα μάτια, μπορεί συχνά να είναι δυσάρεστα και να επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Αν έχετε ροδόχρου ακμή, θα υπάρξουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα ή να προκαλούν εξάρσεις. Είναι δυνατόν να ελέγξετε τη ροδόχρου ακμή σας και ακόμη και να την αποτρέψετε από το να επιδεινωθεί αναγνωρίζοντας και αποφεύγοντας συνήθειες όπως το αλκοόλ, τα πικάντικα/ καυτερά τρόφιμα, την έκθεση στο ηλιακό φως και τη ζέστη αλλά και ορισμένα προϊόντα περιποίησης του δέρματος.

Τα σημάδια και τα συμπτώματα της ροδόχρου ακμής περιλαμβάνουν:

  • Κοκκίνισμα και ερυθρότητα στο κέντρο του προσώπου
  • Παχυσμένο δέρμα και διογκωμένοι πόροι
  • Το δέρμα σας μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητο, να τσιμπάει ή να καίει
  • Ορατά σπασμένα αιμοφόρα αγγεία
  • Ξεσπάσματα που μοιάζουν με ακμή, συνήθως όπου το δέρμα είναι πολύ κόκκινο, που τείνουν να έρχονται και να φεύγουν
  • Λιπαρό δέρμα

Για να βοηθήσετε στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ροδόχρου ακμής σας, οι ειδικοί συνιστούν να ακολουθήσετε αυτές τις επτά συμβουλές για να ανανεώσετε τη ρουτίνα φροντίδας του δέρματός σας:

  1. Επιλέξτε προϊόντα φιλικά προς τη ροδόχρου ακμή. Αναζητήστε προϊόντα που αναφέρουν ότι είναι μη φαγεσωρογόνα και συστήνονται για ευαίσθητο δέρμα. Πολλά συστατικά μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα και να προκαλέσουν έξαρση της ροδόχρου. Αποφύγετε τη χρήση προϊόντων με αυτά τα συστατικά στο πρόσωπό σας: οινόπνευμα, άρωμα, γλυκολικό οξύ, γαλακτικό οξύ και μενθόλη.
  1. Δοκιμάστε τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος. Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, δοκιμάστε τα προϊόντα περιποίησης πριν τα χρησιμοποιήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της ροδόχρου. Εφαρμόστε το προϊόν σε μία μικρή περιοχή του δέρματος σας κάθε μέρα για 7-10 ημέρες. Εάν δεν παρουσιάσετε κάποιο ερεθισμό μπορείτε να προχωρήσετε σε καθημερινή εφαρμογή.
  1. Καθαρίστε. Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να παραλείψετε τον καθαρισμό αν το δέρμα σας αισθάνεται ερεθισμένο, αλλά ο καθαρισμός έως και δύο φορές την ημέρα θα σας βοηθήσει να απομακρύνετε το σμήγμα και τους ρύπους που μπορεί να επιδεινώσουν τον ερεθισμό. Εφαρμόστε απαλά το ήπιο καθαριστικό σας με κυκλικές κινήσεις με τις άκρες των δακτύλων σας, ξεπλένοντας όλο το καθαριστικό όταν τελειώσετε – αν παραμείνει στο δέρμα σας, μπορεί και αυτό να προκαλέσει ερεθισμό. Στη συνέχεια, στεγνώστε απαλά το πρόσωπό σας με μια καθαρή πετσέτα.
  1. Ενυδατώστε το δέρμα σας κάθε μέρα. Ενυδατώστε το δέρμα σας κάθε μέρα μετά τον καθαρισμό, ακόμη και αν δεν το αισθάνεστε λιπαρό. Η ενυδάτωση βοηθά να μειώσετε τους ερεθισμούς, την ξηροδερμία αλλά και την ερυθρότητα.
  1. Προστατεύστε το δέρμα σας από τον ήλιο. Αναζητήστε σκιά και φορέστε ρούχα προστασίας από τον ήλιο, όπως καπέλο με φαρδύ γείσο ή γυαλιά ηλίου με προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Εφαρμόστε ένα ευρέος φάσματος, αδιάβροχο αντηλιακό με SPF 30 ή υψηλότερο σε όλο το δέρμα που δεν καλύπτεται από τα ρούχα. 
  1. Να είστε ήπιοι στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματος σας. Αποφύγετε να τρίβετε έντονα το πρόσωπό σας ή να χρησιμοποιείτε σφουγγάρια προσώπου ή απολεπιστικά, καθώς οτιδήποτε ερεθίζει το δέρμα σας μπορεί να επιδεινώσει τη ροδόχρου ακμή.
  1. Χρησιμοποιήστε μακιγιάζ εάν το επιθυμείτε. Υπάρχουν ειδικές καλυπτικές κρέμες εξειδικευμένες για τη ροδόχρου συνήθως σε πράσινο χρώμα για να καλύπτουν την ερυθρότητα. 

Ενώ η ροδόχρους ακμή είναι μια συχνή δερματική πάθηση, υπάρχουν και άλλες που έχουν παρόμοια συμπτώματα. Για να προσδιορίσετε αν έχετε ροδόχρου ακμή, να βρείτε μια θεραπεία που σας ταιριάζει καλύτερα και να μάθετε πώς να αποφεύγετε τους εκλυτικούς παράγοντες απαραίτητη είναι η συμβουλή και συμβολή ενός εξειδικευμένου δερματολόγου.

Πηγή: https://www.aad.org/news/7-rosacea-skin-care-tips

Clear Skin, Δερματολογικό Ιατρείο, Θηβών 166, Περιστέρι 121 31, τηλ. 21 0575 7490

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *