Θηλώματα, Κονδυλώματα ή μυρμηγκιές; - ClearSkin

Δερματολογικό Ιατρείο - Κλινική & Αισθητική Δερματολογία

Ωράριο λειτουργίας ιατρείου : Δευτέρα - Παρασκευή: 10.00πμ έως 8.00μμ
  Τηλ. : 210 57 57 490

Θηλώματα ή μυρμηκιες

Θηλώματα, Κονδυλώματα ή μυρμηγκιές;

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων είναι ανυψωμένες ή επίπεδες, σαρκώδεις βλάβες που συχνά έχουν τραχιά υφή, ενώ τα θηλώματα είναι μικρές κρεμαστές βλάβες στο χρώμα συνήθως του δέρματος. Φαίνονται παρόμοια και εμφανίζονται σε παρόμοια σημεία, αλλά έχουν διαφορετικές αιτίες. Οι άνθρωποι μπορεί να συγχέουν τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων με τα θηλώματα, καθώς και τα δύο μπορούν να αναπτυχθούν στα γεννητικά όργανα και μπορεί να φαίνονται παρόμοια. Η αιτία για την ανάπτυξη των θηλωμάτων δεν είναι ακόμη σαφής. Ωστόσο, η μετάδοση του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) μέσω της σεξουαλικής επαφής μπορεί να οδηγήσει σε κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.

Κονδυλώματα γεννητικών οργάνων 

Ορισμός και Αιτία:

Αποτελούν ιογενείς βλάβες που εμφανίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και γύρω από αυτά, όπως ο πρωκτός και το στόμα. Αυτά προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ειδικότερα από τους τύπους 6 και 11, οι οποίοι μεταδίδονται κυρίως μέσω σεξουαλικής επαφής. Συνήθως εμφανίζονται ως μικρές, μαλακές βλάβες με υφή που μπορεί να θυμίζει κουνουπίδι ή κηλίδες. Μπορεί να είναι επίπεδα ή προεξέχοντα, και μερικές φορές σχηματίζουν ομάδες. 

Περιοχές που εμφανίζονται : 

  • Πέος
  • γύρω ή μέσα στον κόλπο
  • γύρω ή μέσα στον πρωκτό 
  • την περιοχή μεταξύ πρωκτού και γεννητικών οργάνων 
  •  περίνεο

Συμπτώματα

Συνήθως δεν προκαλούν πόνο αλλά μπορεί να προκαλέσουν κνησμό, ερεθισμό ή δυσφορία. Στην περίπτωση των γυναικών, μπορεί να προκαλέσουν πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή.

Διάγνωση

Διαγιγνώσκονται με βάση την κλινική εξέταση, και σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται εξετάσεις όπως η χρήση οξικού οξέος για να κάνουν τις αναπτύξεις πιο ορατές στην βιοψία για επιβεβαίωση.

Θεραπεία

Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν κρυοθεραπεία, τοπικές κρέμες, θεραπεία με λέιζερ ή χειρουργική αφαίρεση. Επειδή ο ιός παραμένει στο σώμα, υπάρχει κίνδυνος επανεμφάνισης.

Δερματικά Θηλώματα

Ορισμός και Αιτία: 

Τα δερματικά θηλώματα είναι συνήθως καλοήθεις βλάβες που μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως χέρια, λαιμός ή πρόσωπο και μοιάζουν με τα κονδυλώματα. Παρόλα αυτα, δεν σχετίζονται με τον ιό HPV που προκαλεί γεννητικά κονδυλώματα, αλλά προκαλούνται από άλλους τύπους HPV ή από γενετικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες. Συνήθως είναι στρογγυλά ή ωοειδή, με τραχιά ή λεία επιφάνεια και χρώμα που μπορεί να κυμαίνεται από καφέ έως ροζ ή να είναι της ίδιας απόχρωσης με το δέρμα. Τα θηλώματα μπορεί να εμφανίζονται μεμονωμένα ή σε ομάδες. Μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε στο σώμα κυρίως όμως σε περιοχές όπου υπάρχει τριβή.

Περιοχές που εμφανίζονται:

  • Λαιμός
  • Βλέφαρα
  • Μασχάλες
  • Κάτω από το στήθος

Συμπτώματα Συνήθως δεν προκαλούν πόνο ή κνησμό, αλλά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό αν τρίβονται ή τραυματίζονται. Συχνά δεν προκαλούν κανένα απολύτως πρόβλημα εκτός από το αισθητικό.

Διάγνωση

 Η διάγνωση γίνεται με τη δερματολογική εξέταση. Σε αμφίβολες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτείται βιοψία για να επιβεβαιωθεί η φύση της βλάβης.

Θεραπεία 

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει κρυοθεραπεία, ηλεκτροκαυτηρίαση, λέιζερ ή χειρουργική αφαίρεση. Σε πολλές περιπτώσεις, τα θηλώματα υποχωρούν από μόνα τους χωρίς την ανάγκη ιατρικής παρέμβασης.

Πληροφορίες:

  • Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων έχουν συνήθως διαφορετική εμφάνιση από τα θηλώματα. Ο δερματολόγος είναι ο καταλληλότερος για να ελέγχει τις εκάστοτε βλάβες στο δέρμα.
  • Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα κονδυλώματα μπορεί να μην αναπτυχθούν για εβδομάδες ή ακόμη και μήνες μετά την απόκτηση του ιού HPV.
  • Μην προσπαθείτε να αφαιρέσετε/κόψετε μόνος σας τις βλάβες καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση, ουλές και αιμορραγία. 

Μπορούν να προληφθούν τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων;

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορούν να προληφθούν με τη χρήση μεθόδων προφύλαξης κατά τη διάρκεια του σεξ, όπως το προφυλακτικό. Ωστόσο, παρόλο που αυτό μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης, ο ιός μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο μέσω της επαφής του δέρματος. Εάν το προφυλακτικό δεν καλύπτει την περιοχή με τα κονδυλώματα, ο ιός HPV μπορεί και πάλι να μεταδοθεί. Μια άλλη επιλογή για την πρόληψη των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων είναι ο εμβολιασμός κατά του HPV. 

Συμπέρασμα:

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και τα θηλώματα μοιάζουν αλλά αναπτύσσονται για διαφορετικούς λόγους. Αναπτύσσονται συχνά στις πτυχές του λαιμού και στις μασχάλες, ενώ τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων εμφανίζονται μόνο στο πέος, τον κόλπο, τον πρωκτό ή το περίνεο. Τα θηλώματα κρέμονται συνήθως από μίσχους και μπορεί να φτάσουν σε μήκος έως και 5 εκατοστά. Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων οφείλονται σε ΣΜΝ που ονομάζονται ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Τέλος, η χρήση προφυλακτικού και το εμβόλιο κατά του HPV μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων.

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com/articles/genital-warts-vs-skin-tags

Clear Skin, Δερματολογικό Ιατρείο, Θηβών 166, Περιστέρι 121 31, τηλ. 21 0575 7490

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *