Μόνιμο τατουάζ σε δερματοπάθειες: Μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσει; - ClearSkin

Δερματολογικό Ιατρείο - Κλινική & Αισθητική Δερματολογία

Ωράριο λειτουργίας ιατρείου : Δευτέρα - Παρασκευή: 10.00πμ έως 8.00μμ
  Τηλ. : 210 57 57 490

eyebrows

Μόνιμο τατουάζ σε δερματοπάθειες: Μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσει;

Το μόνιμο μακιγιάζ, που ονομάζεται επίσης καλλυντικό τατουάζ, είναι μια δημοφιλής μορφή τατουάζ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντικαταστήσει ή να βελτιώσει την εφαρμογή μακιγιάζ ενός ατόμου ή να το βοηθήσει να καμουφλάρει ορισμένες ιατρικές καταστάσεις. Η δημοτικότητα αυτής της καλλυντικής διαδικασίας συνεχίζει να αυξάνεται συνεχώς, με όλο και περισσότερα άτομα να επιλέγουν τις καλλυντικές βελτιώσεις μακράς διαρκείας. Ένα νέο άρθρο υπογραμμίζει τους πολλούς τρόπους με τους οποίους το μόνιμο μακιγιάζ μπορεί να αποτελέσει επιλογή για τα άτομα με ορισμένες παθήσεις του δέρματος και των μαλλιών, ώστε να βοηθήσει στην αποκατάσταση της αυτοπεποίθησής τους κάνοντας τις παθήσεις τους λιγότερο εμφανείς.

Το μόνιμο μακιγιάζ μπορεί να εφαρμοστεί με την ίδια τεχνική όπως τα παραδοσιακά τατουάζ, αλλά διαφέρει στο ότι εφαρμόζεται κυρίως στο πρόσωπο σε αντίθεση με τις εικόνες σε όλο το σώμα όπως τα παραδοσιακά τατουάζ. Ενώ οι πιο δημοφιλείς διαδικασίες περιλαμβάνουν eyeliner, lip liner και σχηματισμό φρυδιών, το μόνιμο μακιγιάζ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να καμουφλάρει χειρουργικές ουλές, σημάδια εκ γενετής και αλωπεκία (τριχόπτωση). Η αποκατάσταση των θηλών είναι επίσης μια δημοφιλής διαδικασία, η οποία συνήθως πραγματοποιείται μετά από καρκίνο του μαστού ή χειρουργική επέμβαση μείωσης του μαστού.

Συχνά το μόνιμο μακιγιάζ χρησιμοποιείται για την ενίσχυση των χειλιών ή των φρυδιών ενός ατόμου και προληπτικής ιατρικής. Ωστόσο, για άτομα με παθήσεις όπως η λεύκη ή η αλωπεκία, το μόνιμο μακιγιάζ μπορεί να είναι μεταμορφωτικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την αποκατάσταση της αυτοπεποίθησης και δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς τους ασθενείς να βρουν μια αίσθηση ανανεωμένης αυτοπεποίθησης με καλλυντικά αποτελέσματα που τα τρέχοντα φάρμακα δεν μπορούν να προσφέρουν.

Το μόνιμο μακιγιάζ μπορεί επίσης να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα με αρθρίτιδα, τρόμο ή άλλες ιατρικές καταστάσεις που καθιστούν δύσκολη την εφαρμογή συμβατικού μακιγιάζ.

Πριν υποβληθεί κανείς στη διαδικασία, είναι σημαντικό να συμβουλευτεί έναν πιστοποιημένο δερματολόγο για να συζητήσει τους τύπους των αποτελεσμάτων που επιθυμεί να επιτύχει και αν μπορεί να υπάρξουν πιθανές επιπλοκές λόγω αλλεργιογόνων του δέρματος.

Ενώ το μόνιμο μακιγιάζ μπορεί να προσφέρει μια ευρεία γκάμα πλεονεκτημάτων για όσους πάσχουν από παθήσεις του δέρματος και των μαλλιών, είναι σημαντικό να επιλέξει τον κατάλληλο επαγγελματία σε μια προσπάθεια να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς και να κατανοήσει τα ρεαλιστικά αποτελέσματα.

Η έρευνα των επιλογών σας και η διαβούλευση με έναν πιστοποιημένο δερματολόγο πριν από οποιαδήποτε αισθητική δερματοστιξία θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών.

Η πιο συνηθισμένη επιπλοκή του μόνιμου μακιγιάζ είναι η δυσαρέσκεια με τα αποτελέσματα της διαδικασίας και η λανθασμένη εφαρμογή του μελανιού στο δέρμα. Μεταξύ των ασθενών, παρατηρείται αύξηση των επιπλοκών που σχετίζονται με μολυσματικές και αλλεργικές αντιδράσεις, καθώς η ζήτηση για διαδικασίες έχει επίσης αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Όσοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να υποβληθούν ή έχουν υποβληθεί σε άλλες αισθητικές επεμβάσεις, όπως fillers ή ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτές οι αισθητικές επεμβάσεις μπορεί να παραμορφώσουν την εμφάνιση του μόνιμου μακιγιάζ. Άλλες πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις, μολυσματικές ασθένειες που μεταδίδονται με το αίμα και αλλεργικές αντιδράσεις στο μελάνι του τατουάζ. Σε περιπτώσεις που οι διαδικασίες έχουν πραγματοποιηθεί σε μη αποστειρωμένο περιβάλλον, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις σύφιλης, ηπατίτιδας Β και άλλων μολυσματικών ασθενειών.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τατουάζ, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος μετάδοσης άλλων μολυσματικών ασθενειών, όπως ο HIV και η ηπατίτιδα C. 

Ορισμένες επιπλοκές μπορεί να είναι πιο συχνές εάν δεν ακολουθείται η κατάλληλη υγιεινή και μεταφροντίδα.

Οι καλλιτέχνες τατουάζ, τόσο οι παραδοσιακοί όσο και οι αισθητικοί, θα πρέπει να λαμβάνουν επαρκή εκπαίδευση ώστε να περνούν γραπτές και πρακτικές εξετάσεις σχετικά με την υγιεινή, την αποστείρωση, την ανατομία του δέρματος, τις συνήθεις δερματικές παθήσεις και λοιμώξεις, τις καθολικές προφυλάξεις για τα σωματικά υγρά, τη σωστή διάθεση των ιατρικών αποβλήτων και τη φροντίδα των τραυμάτων.

Πηγή:  https://www.aad.org/news/permanent-makeup

Clear Skin, Δερματολογικό Ιατρείο, Θηβών 166, Περιστέρι 121 31, τηλ. 21 0575 7490

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *