Ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία – Δεν αποτελεί μόνο ανδρική υπόθεση - ClearSkin

Δερματολογικό Ιατρείο - Κλινική & Αισθητική Δερματολογία

Ωράριο λειτουργίας ιατρείου : Δευτέρα - Παρασκευή: 10.00πμ έως 8.00μμ
  Τηλ. : 210 57 57 490

Ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία – Δεν αποτελεί μόνο ανδρική υπόθεση

Τι είναι

Η ανδρογενετική αλωπεκία αποτελεί μία από τις πιο συχνές αιτίες αραίωσης και απώλειας των μαλλιών (τριχόπτωση) σε άνδρες και γυναίκες. Μπορεί η συχνότητα της να μην είναι η ίδια στα δύο φύλα, οι ψυχολογικές επιπτώσεις όμως είναι συχνά μεγάλες. Πράγματι, τόσο οι άντρες αλλά περισσότερο σε γυναίκες μαζί με τα μαλλιά τους χάνουν συχνά και την αυτοπεποίθησή τους.

Κλινική Εικόνα

Η ανδρογενετική αλωπεκία οφείλεται στην επίδραση των ανδρογόνων στα τριχοθυλάκια με συνέπεια την μετατροπή των δυνατών τριχών σε αδύναμο χνούδι. Σχεδόν πάντα υπάρχει γενετική προδιάθεση για την εμφάνισή της. Γενικά, έχουν αναγνωριστεί διαφορετικά πρότυπα αλωπεκίας. Τα πιο συνηθισμένα είναι η απώλεια τριχών σε μέτωπο και κροτάφους ενώ σπανιότερα παρατηρείται πρωταρχικά αραίωση στο κεντρικό τμήμα. Αντιθέτως, στις γυναίκες εμφανίζεται συνήθως αραίωση σε όλο το κεντρικό τμήμα του τριχωτού της κεφαλής που ξεκινά συνήθως μετά την εμμηνόπαυση.

Αντιμετώπιση

Αρχικά σε κάθε περίπτωση τριχόπτωσης είναι απαραίτητος ο εργαστηριακός έλεγχος. Η ύπαρξη σιδηροπενίας ή παθήσεις όπως ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να εντείνουν το πρόβλημα και να επιδεινώσουν την εικόνα.

Το συχνότερα χρησιμοποιούμενο σκεύασμα για την αντιμετώπιση της ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίας είναι η μινοξιδίλη. Η μινοξιδίλη εφαρμόζεται σε τοπικά διαλύματα ή μόνη της σαν λοσιόν ή αφρός. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν επίσης σκευάσματα μινοξιδίλης για ενέσιμη μεσοθεραπεία του τριχωτού. Η ουσία αυτή παρατείνει την αναγενή φάση του κύκλου ζωής της τρίχας. Η αποτελεσματικότητά της διακρίνεται μετά από 8-12 εβδομάδες εφαρμογής, ενώ σε διάστημα ενός έτους η αποκατάσταση των τριχών είναι μεγάλη. Απαραίτητο στοιχείο είναι η θεραπεία να μην σταματά καθώς η διακοπή της μινοξιδίλης επαναφέρει σταδιακά το πρόβλημα.

Ένα ακόμη φάρμακο, το μοναδικό από του στόματος, που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της αλωπεκίας είναι η φιναστερίδη. Αποτελεί μία ουσία αναστολέα του ενζύμου που συμμετέχει στην μετατροπή της τεστοστερόνης στην ενεργή της μορφή. Η αναστολή αυτή οδηγεί σε μείωση της τριχόπτωσης, βελτίωση της ποιότητας και αύξηση του αριθμού των τριχών. Κατά το πρώτο εξάμηνο μπορεί κανείς να κρίνει εάν η χορήγησή της είναι αποτελεσματική και μέσα σε διάστημα 1-2 ετών η εικόνα του προβλήματος έχει αλλάξει σημαντικά. Η διακοπή της όμως επαναφέρει την εικόνα του προβλήματος στα αρχικά του επίπεδα.

Ιδανική θεραπεία αποτελεί ο συνδυασμός των ανωτέρων φαρμάκων με  τοπικές θεραπείες όπως η μεσοθεραπεία μαλλιών. Σε προχωρημένα στάδια εγκατεστημένης αραίωσης (φαλάκρας), ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αποκατάστασής της, για τους άνδρες και τις γυναίκες, είναι η μεταμόσχευση μαλλιών.