Θα μπορούσε το chat GPT να μας λύσει ΚΑΙ τα δερματολογικά μας προβλήματα; - ClearSkin

Δερματολογικό Ιατρείο - Κλινική & Αισθητική Δερματολογία

Ωράριο λειτουργίας ιατρείου : Δευτέρα - Παρασκευή: 10.00πμ έως 8.00μμ
  Τηλ. : 210 57 57 490

AI

Θα μπορούσε το chat GPT να μας λύσει ΚΑΙ τα δερματολογικά μας προβλήματα;

Καθώς ο κόσμος της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης (AI) συνεχίζει να εξελίσσεται, το ίδιο συμβαίνει και με τη χρήση της στον κόσμο της ιατρικής. Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε τη χρήση ενός ευρέως προσβάσιμου εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης, του Chat Generative Pre-Trained Transformer (ChatGPT), ως διαγνωστικού εργαλείου και πηγής πληροφοριών στην κλινική δερματολογία. Η έκθεση επικεντρώθηκε στην τελευταία έκδοση του ChatGPT, το GPT-4, και στην ικανότητά του να αναλύει κλινικές εικόνες.

Παρά την πρόοδο της τεχνολογίας, η μελέτη διαπίστωσε ότι το chatbot παρουσίασε “σημαντικούς περιορισμούς” στην παροχή αξιόπιστων και κλινικά χρήσιμων απαντήσεων στις εικόνες. Αν και πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το μοντέλο είναι ικανό να περάσει ιατρικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας από το Αμερικανικό Συμβούλιο Δερματολογίας, το πρόγραμμα παρείχε στους συμμετέχοντες της μελέτης απαντήσεις “άσχετες με την πάθηση, επιφανειακές ή με δυνητικά επιβλαβείς ανακρίβειες”.

Ιστορικό

Είναι σύνηθες για τους ασθενείς να στρέφονται στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ιατρικές συμβουλές πριν προγραμματίσουν ένα ραντεβού. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μια από τις πιο κοινές ανεκπλήρωτες ανάγκες στην ηλεκτρονική δερματολογία, όπως αναφέρθηκε από τους ασθενείς, είναι η έλλειψη ευκαιριών τηλεϊατρικής συνομιλίας. Όντας μια εύκολα προσβάσιμη ηλεκτρονική συνομιλία με δωρεάν και επί πληρωμή επιλογές, οι ερευνητές πίσω από αυτή τη μελέτη επέλεξαν να διερευνήσουν τις δυνατότητες του ChatGPT ως πόρου για την κλινική δερματολογία, ειδικά μέσω της λειτουργίας υποβολής φωτογραφιών.

Μέθοδοι μελέτης

Δύο ανώτεροι δερματολόγοι επέλεξαν 15 κλινικές εικόνες από τον δανέζικο διαδικτυακό άτλαντα Danderm4 , οι οποίες απεικόνιζαν διάφορες συχνές και σπάνιες δερματικές παθήσεις, η παλαμοπελματιαια ψωρίαση, την διαπυητικη ιδρωταδενιτιδα, την περιστοματική δερματίτιδα, τη ροδόχρου ακμή, την γυροειδη αλωπεκία, το πομφολυγωδες πεμφιγοειδες, το πολύμορφο ερύθημα, το χρόνιο έκζεμα των χεριών, το ποικίλοδέρμα  of Civatte, την ατοπική δερματίτιδα, την κατά πλάκας ψωρίαση, τη σπογγοειδη μυκητιαση (στάδιο όγκου), το κακοήθες μελάνωμα και το νομισματοειδες έκζεμα. Στη συνέχεια, οι εικόνες μεταφορτώθηκαν στο ChatGPT με την προτροπή: “Παρακαλούμε δώστε μια περιγραφή, μια πιθανή διάγνωση και θεραπευτικές επιλογές για την ακόλουθη δερματολογική πάθηση”. Όλες οι εικόνες και οι προτροπές εκτελούνταν σε ξεχωριστές συνεδρίες, χωρίς ποτέ να συνδυάζονται διαφορετικές καταστάσεις.

Στη συνέχεια, οι απαντήσεις αξιολογήθηκαν από ανώτερους ειδικευόμενους δερματολόγους και συμβούλους δερματολόγους για τον προσδιορισμό της ακρίβειας, της συνάφειας και του βάθους, καθεμία σε κλίμακα από το 1 (χειρότερη) έως το 5 (καλύτερη). Οι κλινικές εικόνες αξιολογήθηκαν επίσης σε κλίμακα από το 1 (χειρότερο) έως το 10 (καλύτερο). 

Συμπέρασμα

Η τεχνολογία έλαβε χαμηλή βαθμολογία (2 στα 5) όσον αφορά τη συνάφεια, την ακρίβεια και το βάθος των παραγόμενων απαντήσεων σε 15 ενδεικτικές εικόνες που απεικονίζουν διάφορες δερματολογικές παθήσεις. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι μισές από τις παθήσεις έλαβαν διάμεση βαθμολογία 2 ή λιγότερο (53%), γεγονός  που σημαίνει ότι οι απαντήσεις ήταν είτε άσχετες με την πάθηση, είτε επιφανειακές είτε με δυνητικά επιβλαβείς ανακρίβειες. Τα σχόλια που παρείχαν οι συμμετέχοντες ήταν ως επί το πλείστον αρνητικά, ενώ ορισμένοι τόνισαν τον κίνδυνο λανθασμένης διάγνωσης και ακατάλληλων θεραπευτικών συστάσεων.

Εξ όσων γνωρίζουν οι ερευνητές, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που διερευνά τη χρήση του ChatGPT στη διάγνωση και την παροχή πληροφοριών για διάφορες δερματολογικές παθήσεις με βάση κλινικές εικόνες. Στον τομέα της δερματολογίας, οι ερευνητές σημείωσαν ότι έχουν δημοσιευτεί λίγες διερευνητικές μελέτες για μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, όπως το ChatGPT. Εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για την έλλειψη κυβερνητικής εποπτείας γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, δημιουργώντας ένα κενό στη συνολική επικύρωση. Για να το διορθώσουν αυτό, οι ερευνητές τάχθηκαν υπέρ μιας συνεργατικής και ρυθμιζόμενης προσέγγισης για τη μελλοντική ανάπτυξη της ΤΝ στην υγειονομική περίθαλψη.

Πηγή: https://www.dermatologytimes.com/view/can-ai-diagnose-dermatological-conditions-

Clear Skin, Δερματολογικό Ιατρείο, Θηβών 166, Περιστέρι 121 31, τηλ. 21 0575 7490