Πώς να ελέγξετε την υπερβολική εφίδρωση; - ClearSkin

Δερματολογικό Ιατρείο - Κλινική & Αισθητική Δερματολογία

Ωράριο λειτουργίας ιατρείου : Δευτέρα - Παρασκευή: 10.00πμ έως 8.00μμ
  Τηλ. : 210 57 57 490

εφιδρωση

Πώς να ελέγξετε την υπερβολική εφίδρωση;

Η υπερβολική εφίδρωση, γνωστή ως υπεριδρωσία, είναι μια κοινή ιατρική πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους καθώς και την ποιότητα ζωής τους. Ενώ η εφίδρωση είναι μια φυσική διαδικασία για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, η υπεριδρωσία προκαλεί ιδρώτα σε περιοχές όπως οι παλάμες, οι μασχάλες, τα πόδια ή το κεφάλι, ακόμη και χωρίς σωματική άσκηση ή υψηλές θερμοκρασίες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ορατή εφίδρωση, μαλακό και ξεφλουδισμένο δέρμα, καθώς και δερματικές λοιμώξεις. Η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές δραστηριότητες, προκαλώντας κοινωνική δυσφορία και λειτουργικά προβλήματα, όπως η αδυναμία χειρισμού αντικειμένων λόγω του ιδρώτα.

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπεριδρωσία, ιδίως άτομα που :

  • Ένα μέλος της οικογένειας τους ιδρώνει υπερβολικά
  • Έχουν μια ιατρική πάθηση που προκαλεί εφίδρωση
  • Ένα φάρμακο ή ένα συμπλήρωμα διατροφής που λαμβάνουν έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική εφίδρωση

Για την διαχείριση της υπερβολικής εφίδρωσης μπορείτε να:

  • Χρησιμοποιήστε αντιιδρωτικό αντί για απλό αποσμητικό καθώς, συμβάλλει στη μείωση της εφίδρωσης, φράζοντας τους ιδρωτοποιούς αδένες, σε αντίθεση με το αποσμητικό που απλώς καλύπτει ή σταματά την οσμή του σώματος. Συμβουλή: εφαρμόστε το σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός που ιδρώνει, συμπεριλαμβανομένων των παλαμών, της πλάτης και πίσω από τα γόνατά.
  • Κρατήστε ημερολόγιο για να βρείτε τι προκαλεί την εφιδρωση σας. Σημειώστε πότε εμφανίζεται η εφίδρωσή σας και, στη συνέχεια, προσπαθήστε να αποφύγετε αυτές τις καταστάσεις (πχ.ζέστη, άγχος και ορισμένα τρόφιμα ή ποτά, όπως πικάντικες επιλογές ή καφεΐνη)
  • Φορέστε υφάσματα που αναπνέουν, όπως το βαμβάκι, για να αισθάνεστε πιο άνετα. 
  • Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να φορέσετε ασπίδες μασχάλης, οι οποίες βοηθούν στην προστασία των ρούχων σας από τον ιδρώτα.

Για τα ιδρωμένα πόδια:

  • Αλλάζετε συχνά τα υποδήματά σας και βγάζετε τα παπούτσια σας όταν μπορείτε για να αποφύγετε την οσμή, τον ερεθισμό και τις δερματικές μολύνσεις.
  • Επιλέξτε σανδάλια ή παπούτσια από φυσικά υλικά που βοηθούν την κυκλοφορία του αέρα, όπως το δέρμα.
  • Φορέστε κάλτσες από βαμβάκι ή υφάσματα που απομακρύνουν την υγρασία από το δέρμα σας.
  • Αποφύγετε να φοράτε τα ίδια παπούτσια δύο συνεχόμενες ημέρες, ώστε να μπορούν να στεγνώσουν πριν τα ξαναφορέσετε.
  • Πίνετε άφθονο νερό, καθώς η εφίδρωση μπορεί να σας αφυδατώσει.

Κλείνοντας, φροντίστε για την ψυχική σας υγεία. Εάν η εφίδρωση σας κάνει να αισθάνεστε αγχωμένοι ή καταθλιπτικοί, η συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης και η μάθηση περισσότερων πληροφοριών σχετικά με την υπεριδρωσία μπορεί να σας βοηθήσει. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την υπεριδρωσία, οι θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη διαχείριση των συμπτωμάτων. Εάν η εφίδρωσή σας επιμένει, συνεργαστείτε με έναν πιστοποιημένο δερματολόγο για να αναπτύξετε ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας που είναι κατάλληλο για εσάς.

Πηγή: https://www.aad.org/news/how-to-control-excessive-sweating 

Clear Skin, Δερματολογικό Ιατρείο, Θηβών 166, Περιστέρι 121 31, τηλ. 21 0575 7490