Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα
Τι είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC);
Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, ή επιθηλίωμα, αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου του δέρματος. Προκύπτει από βασικά κύτταρα της κατώτερης στοιβάδας της επιδερμίδας. Προκαλεί τοπική διήθηση και καταστροφή ιστού, ενώ σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να δώσει απομακρυσμένες μεταστάσεις. Παρατηρείται συχνότερα στα σημεία εκείνα που εκτίθενται περισσότερο στην ηλιακή ακτινοβολία, όπως το πρόσωπο. Το κυριότερο σύμπτωμα ενός βασικοκυτταρικού καρκινώματος είναι μια πληγή που δεν επουλώνεται για καιρό ή που αιμορραγεί επανειλημμένα.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης ;
Η σημαντικότερη αιτία για ανάπτυξη βασικοκυτταρικού καρκινώματος είναι η μακρόχρονη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Οι τεχνικές μαυρίσματος (π.χ. solarium), επίσης, δημιουργούν πολύ άσχημα προγνωστικά για την ανάπτυξή του. Άλλοι παράγοντες είναι η έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία από προηγηθείσα ακτινοθεραπεία και η χρόνια έκθεση σε χημικά (π.χ. αρσενικό).
Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο;
Συχνότερα εμφανίζεται σε άτομα άνω των 50 ετών. Όμως δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί και σε νεαρότερες ηλικίες. Υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης του βασικοκυτταρικού καρκινώματος διατρέχουν: άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, με φακίδες ή με δέρμα που «καίγεται» εύκολα, άτομα που ασχολούνται επαγγελματικά με την ύπαιθρο για μεγάλο διάστημα, άτομα με ανοσολογική ανεπάρκεια, καθώς και άτομα με ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό εμφάνισης βασικοκυτταρικού καρκινώματος ή άλλου τύπου καρκίνου του δέρματος.
Πώς γίνεται η διάγνωση του βασικοκυτταρικού καρκινώματος;
Συχνά συγχέεται από τους ασθενείς με καλοήθεις βλάβες, γι’ αυτό και συνήθως ανευρίσκεται τυχαία σε μια δερματολογική εξέταση. Καθώς αυτό το είδος του δερματικού καρκίνου αναπτύσσεται αργά, απαιτείται σχολαστική και τακτική αυτοεξέταση. Σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιο περίεργο σημάδι, θα πρέπει να απευθυνθούμε άμεσα στο δερματολόγο μας. Η οριστική διάγνωση θα τεθεί με τη βιοψία. Επίσης, επειδή υποτροπιάζει συχνά, απαιτείται προσεκτικός και τακτικός επανέλεγχος για μεγάλα διαστήματα μετά τη θεραπευτική αντιμετώπιση της πρώτης βλάβης.
Ποια είναι η θεραπεία-αντιμετώπιση του βασικοκυτταρικού καρκινώματος;
Οι τρόποι με τους οποίους αντιμετωπίζουμε θεραπευτικά το BCC εξατομικεύονται, ανάλογα με την κλινική εικόνα και το ιστορικό του ασθενούς και είναι οι παρακάτω: χειρουργική αφαίρεση με ιστολογική εξέταση, μικροσκοπικώς προσανατολιζόμενη χειρουργική αφαίρεση (ΜΟΗS), διαθερμοπηξία, χρήση CO2 lasers, κρυοχειρουργική, ακτινοθεραπεία, φωτοδυναμική θεραπεία, ρετινοειδή, τοπικοί χημειοθεραπευτικοί παράγοντες κ.α. Η πρόγνωση είναι άριστη όταν αντιμετωπίζεται έγκαιρα, σωστά και ριζικά.