Πρόκειται για ένα επώδυνο φυσαλιδώδες εξάνθημα, που οφείλεται στην αναζωπύρωση του ιού της ανεμευλογιάς. Κύριο χαρακτηριστκό είναι η μονόπλευρη ζωστηροειδής κατανομή, δηλ το εξάνθημα εμφανίζεται συνήθως “σαν ζώνη”, που καταλαμβάνει τη μισή πλευρά του προσώπου ή του σώματος και δεν ξεπερνά τη μέση γραμμή.
Έρπητα ζωστήρα μπορεί να εμφανίσει οποιοσδήποτε έχει προσβληθεί απο τον ιό της ανευλογιας. Μετά τη πρωτοπαθή λοίμωξη ο ιός μεταναστεύει στα επιχώρια γάγγλια των νεύρων στη σπονδυλική στήλη, όπου και παραμένει αδρανής. Κατά την αναζωπύρωση πολλαπλασιάζεται και μεταναστεύει μέσω των αισθητικών νεύρων στο δέρμα.
Εμφανίζεται σπάνια στα παιδιά. Κυρίως εμφανίζεται σε ηλικωμένους >65 ετών και αρκετά συχνά σε ανοσοκατεσταλμένους (πχ καρκινοπαθείς). Σπάνια ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει ερπητα ζωστήρα περισσοτερο από μία φορά στη ζωή του ( το ποσοστό ανέρχεται μόλις στο 1%).
Για την αναζωπύρωση του ιού φαίνεται ότι συμβάλλει η “πτώση” του ανοσοποιητικού από κάποια ασθένεια ή λήψη φαρμάκων, η έντονη κόπωση, η έκθεση στον ήλιο, κα
Συνήθως ο πόνος προηγείται της εμφάνισης του εξανθήματος. Ακολουθει η εμφάνιση φυσσαλίδων σε ερυθρή βάση που κατανέμονται σε μια περιοχή “σαν ζώνη” στο πρόσωπο ή τον κορμό. Οι φυσαλίδες γρήγορα μετατρέπονται σε φλύκταινες με πύο που σπάζουν και αντκαθίστανται από κρούστες. Το εξάνθημα υποχωρεί εντός 2-3 εβδομάδων και μπορεί σε λίγες περιπτώσεις να αφήσει σημάδια. Ο πόνος πολλές φορές είναι δυσανάλογος του εξανθήματος και μπορεί να επιμένει για πολλές εβδομάδες μετά την εξάλειψή του εξανθήματος. Τότε μιλάμε για τη λεγόμενη μεθερπητική νευραλγία.
Η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής πρέπει να γίνει άμεσα (<72 ώρες) από την εμφάνιση του εξανθήματος ώστε να προλάβουμε την εμφάνιση της μεθερπητικής νευραλγίας. Χορηγούνται αντιικά φάρμακα, που αναστέλουν την ανάπτυξη του ιού και κατά περίπτωση μπορεί να συγχορηγηθούν τοπικα ή από του στόματος αντιβιοτικά, ωστέ να προλάβουμε ή να αντιμετωπίσουμε τυχόν επιμολύνσεις.