Ατοπική Δερματίτιδα: μπορεί να επηρεάσει ΚΑΙ την ψυχική υγεία; - ClearSkin

Δερματολογικό Ιατρείο - Κλινική & Αισθητική Δερματολογία

Ωράριο λειτουργίας ιατρείου : Δευτέρα - Παρασκευή: 10.00πμ έως 8.00μμ
  Τηλ. : 210 57 57 490

ατοπική δερματίτιδα

Ατοπική Δερματίτιδα: μπορεί να επηρεάσει ΚΑΙ την ψυχική υγεία;

Η ατοπική δερματίτιδα μια χρόνια φλεγμονώδη δερματοπάθεια που εμφανίζεται ως  ξηρό, τραχύ και έντονα κνησμώδες δέρμα.

Χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις και ο συνεχής κνησμός και οι επανεμφάνιση των χαρακτηριστικών βλαβών μπορούν να βλάψουν την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.

Οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι το 72% των ατόμων με ατοπική δερματίτιδα έχουν αρνητικά συμπτώματα ψυχικής υγείας για μία έως 10 ημέρες το μήνα, ενώ το 17% για περισσότερες από 11 ημέρες το μήνα.

 

Υπάρχει σχέση μεταξύ του εκζέματος και της ψυχικής υγείας; 

 

Πρόσφατη μελέτη ανέφερε επίσης ότι οι ενήλικες με έκζεμα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν νέες διαγνώσεις κατάθλιψης και άγχους, με την κατάθλιψη να συσχετίζεται με τη σοβαρότητα του εκζέματος.

 

Επιπλέον, έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2021 ανέφερε ότι ένας σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός ατόμων με ατοπική δερματίτιδα δήλωσε ότι βιώνει κατάθλιψη σε σχέση με τα άτομα χωρίς την πάθηση.

 

Αυτός ο επιπολασμός είναι περισσότερο ανησυχητικός παρά εκπληκτικός, καθώς υπάρχει μεγάλος όγκος ερευνών που δείχνουν τη συσχέτιση μεταξύ ατοπικής δερματίτιδας και κακής ψυχικής υγείας, ειδικά για τα άτομα με μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα. Υπάρχει τεράστια ανεκπλήρωτη ανάγκη για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας μεταξύ των ασθενών με ατοπική δερματίτιδα”.

 

Η ανάγκη για ολιστική φροντίδα του εκζέματος

 

Μέσω της διαδικτυακής έρευνας, η Loiselle και η ομάδα της διαπίστωσαν επίσης ότι το 35% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν είχε αναφερθεί ποτέ στο θεράποντα ιατρό τους για θέματα ψυχικής υγείας και το 57% ανέφερε ότι ο ίδιος δεν τους είχε ρωτήσει ποτέ για την ψυχική τους υγεία.

 

Ενώ η εστίαση στην ανακούφιση των δερματικών συμπτωμάτων είναι σημαντική, είναι σαφές ότι λείπουν πρόσθετα ζητήματα που έχουν σημασία για τους ασθενείς. Δεδομένου ότι η παρουσία άλλων συννοσηροτήτων επιδεινώνει τη σχέση μεταξύ ατοπικής δερματίτιδας και ψυχικής υγείας, οι δερματολόγοι βρίσκονται σε μοναδική θέση να ανακουφίσουν τις συναισθηματικές επιβαρύνσεις που σχετίζονται με τα συμπτώματα. Υπάρχει όμως η ευκαιρία να βελτιωθεί το πρότυπο περίθαλψης με την πρόσκληση για συζήτηση γύρω από την ψυχική υγεία με τους ασθενείς πέρα από τις επιπτώσεις στο δέρμα τους και με την ευαισθητοποίηση και την προθυμία παραπομπής σε πόρους ψυχικής υγείας και άλλους επαγγελματίες υγείας που μπορούν να βοηθήσουν.

 

Καθώς ο χρόνος των ραντεβού μπορεί να είναι περιορισμένος, οι γενικές ερωτήσεις σχετικά με τη διάθεση, το συναίσθημα, τον ύπνο και τη συχνότητα των συμπτωμάτων θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα σημείο εκκίνησης για την εμπλοκή των ασθενών σχετικά με την ψυχική τους υγεία.

 

Πώς το έκζεμα επηρεάζει την ψυχική υγεία; 

 

H ζωή με μία δερματοπάθεια είναι μια χρόνια πρόκληση. Η αίσθηση της φαγούρας μεταφέρεται από την ίδια νευρική ίνα με τον πόνο και ως εκ τούτου μπορεί να είναι απίστευτα ενοχλητική για έναν ασθενή που αντιμετωπίζει μια δερματική νόσο – όπως η ατοπική δερματίτιδα – τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και τη νύχτα. Επειδή η φαγούρα είναι συχνά χειρότερη τη νύχτα και μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο. Ο κακός ύπνος μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στη ρύθμιση των συναισθημάτων που, με τη σειρά τους, μπορεί να αφήσουν ένα άτομο πιο ευάλωτο στην κατάθλιψη. Επιπλέον, η κατάθλιψη σχετίζεται με δυσκολίες στον ύπνο, όπως η μείωση της ποσότητας του αναζωογονητικού ύπνου αργών κυμάτων που παίρνει ένα άτομο κάθε βράδυ”.

 

Τέλος, η μελέτη αυτή ενισχύει τον φαύλο κύκλο στον οποίο βρίσκονται οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν αυτή την πάθηση. Όσο περισσότερο άγχος μπορεί να αισθάνονται, τόσο χειρότερη μπορεί να είναι η κατάστασή τους, επειδή το άγχος είναι ένας κοινός εκλυτικός παράγοντας για τις εξάρσεις της ατοπικής δερματίτιδας.

 

Ο Young δήλωσε ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης ήδη ρωτούν τους ασθενείς όχι μόνο για τη σωματική τους κατάσταση αλλά και για την ψυχική τους κατάσταση.

 

Ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών έχει διαπιστώσει ότι το έκζεμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου τόσο για το άγχος όσο και για την κατάθλιψη, τα δεδομένα είναι ακόμη ασαφή. Χρειάζονται πιο ισχυρές μελέτες για να διερευνηθούν οι ευρύτερες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και τη συνολική ευημερία.

 

Πηγή:https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-eczema-can-create-adverse-mental-health-symptoms

 

Clear Skin, Δερματολογικό Ιατρείο, Θηβών 166, Περιστέρι 121 31, τηλ. 21 0575 7490

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *