Η ατοπική δερµατίτιδα αποτελεί μία χρόνια υποτροπιάζουσα φλεγµονώδη δερµατοπάθεια, κομμάτι της παρέλασης της ατοπίας που μπορεί να διαρκέσει με ποικίλες εκδηλώσεις για όλη τη ζωή του ανθρώπου. Στην ατοπική δερµατίτιδα, το άτοµο εμφανίζει αλλοιωµένο φραγµό του δέρµατος και ο κνησµός αποτελεί το πιο σηµαντικό σύµπτωµα.
Οι γονείς παιδιών με ατοπική δερματίτιδα γνωρίζουν ότι η πάθηση αυτή μπορεί να συνδέεται με ανάπτυξη τροφικών αλλεργιών. Η επιθυμία να προλάβουν τις τροφικές αλλεργίες κάνει ορισμένους γονείς να εξετάζουν το ενδεχόμενο δίαιτας απομάκρυνσης, κόβοντας ορισμένα τρόφιμα από τη διατροφή του παιδιού τους.
Μια νέα μελέτη που παρουσιάζεται στη φετινή Ετήσια Επιστημονική Συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI) στη Βοστώνη έδειξε ότι οι δίαιτες απομάκρυνσης στην περίπτωση της ατοπικής δερματίτιδας βελτίωσαν μόνο ήπια τις βλάβες της ΑΔ στο ένα τρίτο των συμμετεχόντων στη μελέτη.
Οι δίαιτες απομάκρυνσης δεν συνιστώνται ως θεραπεία, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές των μεγαλύτερων οργανισμών για τις αλλεργίες. Για τη συγκεκριμένη μελέτη, οι γονείς βρεφών και παιδιών με ατοπική δερματίτιδα συμπλήρωσαν μια έρευνα σε διάφορα σημεία ενός ενιαίου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένου του τμήματος επειγόντων περιστατικών, της κλινικής αλλεργιών, της δερματολογικής και της γενικής παιδιατρικής κλινικής, για να μετρήσουν τις αντιλήψεις τους σχετικά με τις επιπτώσεις των διατροφών αυτών στην ανάπτυξη τροφικών αλλεργιών.
Συμμετείχαν 298 γονείς στην συγκεκριμένη έρευνα. Το 42% ανέφεραν ότι ορισμένα τρόφιμα επιδεινώνουν το έκζεμα του παιδιού τους. Οι τροφές που προσδιορίστηκαν συχνότερα ως εκλυτικοί παράγοντες ήταν το γάλα (32%), οι ξηροί καρποί/σπόροι δέντρων/φουντούκια (16%,) και τα αυγά (11%).
Μεταξύ εκείνων που εντόπισαν τροφικούς παράγοντες:
- Το 19% άλλαξε τη φόρμουλα του γάλακτος
- Το 20% απέκλεισε ορισμένες τροφές από τη διατροφή του
- Το 23% αφαίρεσαν εντελώς τις ύποπτες τροφές από τη διατροφή του παιδιού τους.
Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της δίαιτας απομάκρυνσης, το 38% δεν παρατήρησε καμία βελτίωση, το 35% ανέφερε βελτίωση κατά 25% και το 9% σημείωσε πλήρη υποχώρηση. Επιπλέον, το 79% των ατόμων που ανταποκρίθηκαν επανεισήγαγαν τις τροφές χωρίς επανεμφάνιση των συμπτωμάτων του εκζέματος. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανόηση των γονέων για τη ατοπική δερματίτιδα και τις διατροφικές της συνδέσεις επηρέασε σημαντικά τη διατροφή των παιδιών τους.
Συμπερασματικά, ενώ η ατοπική δερματίτιδα συχνά συνυπάρχει με τροφικές αλλεργίες, η επιλογή δίαιτας απομάκρυνσης πρέπει να γίνεται με προσοχή και υπό την καθοδήγηση ειδικών. Η εφαρμογή τέτοιων διατροφών χωρίς ιατρική επίβλεψη μπορεί να περιορίσει σημαντικά τη διατροφή του παιδιού χωρίς ουσιαστικά οφέλη, ενώ είναι απαραίτητο να αξιολογούνται τα πραγματικά αλλεργιογόνα που επηρεάζουν το κάθε παιδί ξεχωριστά.
Clear Skin, Δερματολογικό Ιατρείο, Θηβών 166, Περιστέρι 121 31, τηλ. 21 0575 7490