Μασάζ σε ουλές: Σημασία και Οφέλη - ClearSkin

Δερματολογικό Ιατρείο - Κλινική & Αισθητική Δερματολογία

Ωράριο λειτουργίας ιατρείου : Δευτέρα - Παρασκευή: 10.00πμ έως 8.00μμ
  Τηλ. : 210 57 57 490

ΜΑΣΑΖ ΚΑΙ ΟΥΛΕΣ

Μασάζ σε ουλές: Σημασία και Οφέλη

Το μασάζ στις ουλές αποτελεί μια γνωστή μέθοδο που κατά πολλούς μπορεί να συμβάλει στην θεραπεία αλλά και στην πρόληψη δημιουργίας υπέρ τροφικών σημαδιών.

Ποια χαρακτηριστικά της ουλής υποδεικνύουν ότι το μασάζ μπορεί να είναι ευεργετικό;

 • Προσκόλληση: η κινητοποίηση της ουλής με μασάζ μπορεί να χαλαρώσει τη σταθερή προσκόλληση στους υποκείμενους ή τους περιβάλλοντες ιστούς
 • Πόνος, ευαισθησία και φαγούρα:  το μασάζ μπορεί να βελτιώσει αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα
 • Δυσκαμψία/έλλειψη ελαστικότητας: η μάλαξη των μαλακών ιστών μπορεί να μαλακώσει τις ουλές και να αυξήσει την ευκαμψία τους
 • Δημιουργία υπερτροφικής ουλής: το μασάζ μπορεί να βοηθήσει στην εξομάλυνση αυτών κυρίως όμως μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη δημιουργίας τους.

Ποια είναι η λογική της μάλαξης των ουλών;

Με την εφαρμογή μηχανικών δυνάμεων στο δέρμα, πυροδοτούνται διαφορές λειτουργίες, όπως

αυξημένη ροή αίματος

 • απελευθέρωση ορμονών, π.χ. Ωκυτοκίνη
 • επαγωγή της μηχανικής μεταγωγής (δηλ. ενεργοποίηση της μοριακής σηματοδότησης εντός της ουλής) που βοηθά στην αναδιαμόρφωση της δομής της ουλής

Υπάρχουν μελέτες κ επιστημονικά δεδομένα για την τεχνική αυτή;

Παραδόξως, υπάρχουν πολύ λίγες μελέτες που υποστηρίζουν τις τεχνικές μασάζ στη διαχείριση των ουλών.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι το μασάζ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του πόνου, της φαγούρας καθώς και του άγχους και της κατάθλιψης σε θύματα εγκαυμάτων.

Μια μελέτη έδειξε ότι το μασάζ μπορεί να βελτιώσει το χρώμα καθώς και την ελαστικότητα στις ουλές από εγκαύματα.

Άλλες μελέτες απέτυχαν να υποστηρίξουν με σαφήνεια την αποτελεσματικότητα του μασάζ σε ουλές για την αύξηση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνω μασάζ στην ουλή μου;

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που προτείνονται στη βιβλιογραφία- στην κλινική πρακτική, αυτές ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τον ακριβή τύπο και την ωριμότητα της ουλής στην οποία εφαρμόζονται. 

Για τις νεότερες ανώριμες ουλές συνιστώνται κινήσεις χαμηλής έντασης και συχνότητας, ενώ οι μεγαλύτερες ώριμες ουλές μπορούν να αντιμετωπιστούν με πιο επιθετικές τεχνικές κινητοποίησης των μαλακών μορίων.

Είναι σημαντικό να αποφεύγεται η τριβή στο δέρμα- οι κυκλικές κινήσεις με τοπική πίεση φαίνεται να είναι ασφαλέστερες και γενικά προτιμώνται. 

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την καλύτερη συχνότητα ή διάρκεια του μασάζ ουλής. Η συνήθης συμβουλή είναι να κάνετε μασάζ σε μια ουλή 10 cm2 για 5 λεπτά 3-4 φορές την ημέρα.

Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική για κάθε ουλή, ανεξάρτητα από το αν ενδείκνυται το μασάζ, και θα πρέπει να ενθαρρύνεται τέσσερις φορές την ημέρα ή ανάλογα με τις ανάγκες για την αποφυγή τυχόν ξηρότητας.

Ένας ειδικός σε θέματα ουλών θα μπορούσε να βοηθήσει στην καθοδήγηση σχετικά με τον τύπο του μασάζ, αν και συχνά το μασάζ, αφού επιδειχθεί, μπορεί να γίνει ανεξάρτητα από τους ασθενείς/φροντιστές.

Βασικά μηνύματα για το μασάζ ουλής:

 • Η ενυδάτωση συνιστάται καθολικά για όλες τις ουλές σε αντίθεση με το μασάζ, το οποίο πρέπει να προσαρμόζεται στον τύπο της ουλής και στον βαθμό ωριμότητας/ηλικίας της ουλής.
 • Το μασάζ ουλών μπορεί να βελτιώσει μια σειρά από χαρακτηριστικά ουλών, όπως η προσκόλληση, η ανελαστικότητα, ο πόνος, η φαγούρα και η υπερευαισθησία.
 • Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις φρέσκες, φλεγμονώδεις ουλές, καθώς οι επιθετικές τεχνικές μαλακών μορίων μπορεί να επιδεινώσουν τη φλεγμονή και τα σχετικά χαρακτηριστικά της ουλής.
 • Ορισμένοι τύποι ουλών πρέπει να υποβάλλονται σε μασάζ μόνο υπό την επίβλεψη ειδικευμένου επαγγελματία διαχείρισης ουλών.
 • Είναι σημαντικό να λάβετε τη συμβουλή ειδικού για να διαπιστώσετε αν η ουλή σας είναι κατάλληλη για μασάζ ουλών και ποιες είναι οι πιο κατάλληλες τεχνικές.

Πηγή: https://www.britishskinfoundation.org.uk/Blog/the-benefits-of-scar-massage

Clear Skin, Δερματολογικό Ιατρείο, Θηβών 166, Περιστέρι 121 31, τηλ. 21 0575 7490

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *