Δερματολογικό Ιατρείο - Κλινική & Αισθητική Δερματολογία

Ωράριο λειτουργίας ιατρείου : Δευτέρα - Παρασκευή: 10.00πμ έως 8.00μμ
  Τηλ. : 210 57 57 490

Μαύροι κύκλοι

Τα μάτια είναι “το παράθυρο της ψυχής μας” και συνήθως το πρώτο σημείο που παρατηρούμε σε έναν άνθρωπο. Πολύ συχνά αποτελούν και το πρώτο σημείο του προσώπου όπου φανερώνονται τα πρώιμα σημάδια της γήρανσης, της κόπωσης, αλλά και της παρουσίας κάποιων παθήσεων. Μαύροι κύκλοι, ρυτίδες, “σακούλες”,βλεφαρόπτωση είναι κάποια από τα προβλήματα που καλούμαστε ως δερματολόγοι να αντιμετωπίσουμε.

Αλλά ποιά είναι τα συνηθέστερα αίτια των παραπάνω αλλοιώσεων των ματιών; Σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζουν οι καθημερινές συνήθειες: η έλλειψη ύπνου,το κάπνισμα, η υπερέκθεση στον ήλιο,η συχνή τριβή των ματιών, η συχνή χρήση οθονών. Ωστόσο η εμφάνιση μαύρων κύκλων σχετίζεται και με κάποια νοσήματα, όπως η σιδηροπενική αναιμία, οι θυρεοειδοπάθειες, οι αλλεργίες, οι δερματίτιδες και το μέλασμα. Επίσης η γενετική προδιάθεση συμβάλλει στην ταχύτερη εμφάνιση των παραπάνω αλλοιώσεων. Τέλος σημαντικό ρόλο παίζει και η γήρανση του δέρματος στην περιοφθαλμική περιοχή. Η λέπτυνση του δέρματος και η μείωση του λιπώδους ιστού στην περιοχή των ματιών οδηγεί στην εμφάνιση των ρυτίδων- το γνωστό “πόδι της χήνας”-, των μαύρων κύκλων και της βλεφαρόπτωσης.

Η αντιμετώπιση αυτών των αλλοιώσεων στην περιοφθαλμική περιοχη είναι μια δύσκολη υπόθεση. Απαιτείται συνεργασία ασθενούς και δερματολόγου. Καταρχήν οι ασθενείς θα πρέπει να εξασφαλίσουν έναν επαρκή και ποιοτικό ύπνο.Επίσης η χρήση επιπλέον μαξιλαριών κατά τον ύπνο βοηθάει στην αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων και των οιδημάτων κάτω από τα μάτια. Επικουρικό ρολο έχουν οι κομπρέσες με κρύα επιθέματα και φακελάκια τσαγιού. Η καφείνη που περιέχουν τα τελευταία βελτιώνει την μικροκυκλοφορια που πάσχει στην περιοχή.

Ο Δερματολόγος από την άλλη μπορεί να προτείνει κρέμες για θεραπεία στο σπίτι με αντιοξειδωτικά και αποχρωματιστικά συστατικά, όπως κρέμες με υδροκινόνη, αζελαϊκό οξύ, κογχικό οξύ, βιταμίνες Ε και C ή να προτείνει θεραπείες που πραγματοποιούνται στο χώρο του ιατρείου.

Για τη βελτίωση των αλλοιώσεων στην περιοφθαλμική περιοχή μπορεί να πραγματοποιηθεί μια σειρά συνεδριών χημικών peelings. Ο σκοπός τους είναι ο αποχρωματισμός. Τα χημικά peelings είναι σύντομες θεραπείες διάρκειας λίγων μόνο λεπτών και επαναλαμβάνονται κάθε 15-30 ημέρες. Συνήθως απαιτούνται 3-4 συνεδρίες για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Επίσης στη βελτίωση των “μαύρων κύκλων”, αλλά και γενικότερα της ποιότητας του δέρματος στην περιοφθαλμική περιοχή ο Δερματολόγος μπορεί να επιλέξει μια σειρά μεσοθεραπειών με ενέσιμα coctails που περιέχουν βιταμίνες, υαλουρονικό οξύ, αμινοξέα και αντιοξειδωτικά στοιχεία ή PRP μεσοθεραπειών, οπότε χρησιμοποιείται το πλάσμα του αίματος του ίδιου του ασθενούς , που είναι πλούσιο σε αυξητικούς και άλλους παράγοντες.Πρόκειται για ενέσιμες θεραπείες που επαναλαμβάνονται ανά 15-30 ημέρες και επίσης απαιτούνται 3-4 συνεδρίες για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Lasers μπορούν επίσης να εφαρμοστούν στην περιοχή με σκοπό την ανάπλαση του δέρματος καθώς και θεραπείες με microneedling-dermapen. Τέλος, μπορεί να πραγματοποιηθεί έγχυση εμφυτεύματος υαλουρονικού οξέος, το γνωστό tear-trough. Η εφαρμογή γίνεται σε μία συνεδρία και μειώνει σημαντικά τους μαύρους κύκλους και την εικόνα των “κουρασμένων ματιών”.