Μάθετε πως πρέπει να φροντίζετε τα νύχια σας! - ClearSkin

Δερματολογικό Ιατρείο - Κλινική & Αισθητική Δερματολογία

Ωράριο λειτουργίας ιατρείου : Δευτέρα - Παρασκευή: 10.00πμ έως 8.00μμ
  Τηλ. : 210 57 57 490

κοψιμο νυχιών

Μάθετε πως πρέπει να φροντίζετε τα νύχια σας!

Η περιποίηση των νυχιών είναι μια απλή αλλά σημαντική ρουτίνα αυτοφροντίδας. Τα σωστά περιποιημένα νύχια είναι καταρχάς λιγότερο  πιθανό να φιλοξενούν ρύπους, μύκητες και βακτήρια. Επιπλέον, η σωστή τεχνική κοπής νυχιών βοηθά στην πρόληψη κοινών προβλημάτων όπως τα νύχια που μεγαλώνουν προς τα μέσα, δηλαδή της εισφρυσης όνυχος!

Αν και το κόψιμο των νυχιών φαίνεται αρκετά απλό, υπάρχουν μερικά σημαντικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να εξασφαλίσετε ένα υγιές νύχι. Για να κόψετε σωστά τα νύχια σας, οι δερματολόγοι συνιστούν τις ακόλουθες συμβουλές:

  1. Μαλακώστε τα νύχια. Η καλύτερη στιγμή για να κόψετε τα νύχια σας είναι αμέσως μετά το μπάνιο ή το ντους. Ωστόσο, εάν αυτό δεν είναι δυνατό, μουλιάστε τα νύχια σας σε χλιαρό νερό για λίγα λεπτά για να μαλακώσουν. 
  2. Συγκεντρώστε τα κατάλληλα εργαλεία. Χρησιμοποιήστε ένα νυχοκόπτη ή ένα ψαλίδι νυχιών για τα νύχια σας και ένα νυχοκόπτη για τα νύχια των ποδιών σας. Θυμηθείτε να απολυμάνετε τα εργαλεία σας κάθε μήνα. Για να τα απολυμάνετε, μουλιάστε μια μικρή βούρτσα απολέπισης σε ένα μπολ με 70 έως 90 τοις εκατό ισοπροπυλική αλκοόλη και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε τη βούρτσα για να τρίψετε το νυχοκόπτη ή το ψαλίδι νυχιών σας. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε τα εργαλεία με ζεστό νερό και στεγνώστε τα εντελώς πριν τα αφήσετε.
  3. Για να κόψετε τα νύχια σας, κόψτε σχεδόν ευθεία κατά μήκος του νυχιού. Χρησιμοποιήστε μια λίμα για να στρογγυλοποιήσετε ελαφρώς τα νύχια στις γωνίες, καθώς αυτό θα τα βοηθήσει να διατηρηθούν δυνατά και να μην τραυματίζονται.
  4. Κάνετε λείες τις ανομοιόμορφες ή τραχιές άκρες χρησιμοποιώντας λίμα. Λιμάρετε πάντα το νύχι προς την ίδια κατεύθυνση, καθώς το λιμάρισμα μπρος-πίσω μπορεί να αποδυναμώσει τα νύχια σας.
  5. Αφήστε τα πετσάκια σας ήσυχα. Τα πετσάκια προστατεύουν τη ρίζα του νυχιού, επομένως είναι σημαντικό να αποφεύγετε να κόβετε τα πετσάκια σας ή να τα σπρώξετε προς τα πίσω. Όταν κόβετε τα πετσάκια σας, είναι ευκολότερο για τα βακτήρια και τους μύκητες να εισχωρήσουν  και να προκαλέσουν μόλυνση.
  6. Ενυδατώστε μετά το κόψιμο για να διατηρήσετε τα νύχια σας εύκαμπτα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς τα αφυδατωμένα νύχια καταστρέφονται πιο εύκολα. Τα νύχια είναι μια αντανάκλαση της συνολικής σας υγείας. Εάν παρατηρήσετε αλλαγή στο χρώμα, την υφή ή το σχήμα του νυχιού σας, επισκεφθείτε έναν πιστοποιημένο δερματολόγο. Ενώ ορισμένες αλλαγές είναι αβλαβείς, άλλες μπορεί να είναι σημάδι μιας ασθένειας, όπως το μελάνωμα, ή μιας λοίμωξης, όπως μια μυκητίαση των νυχιών.

Πηγή:

https://www.aad.org/public/everyday-care/nail-care-secrets/basics/how-to-trim-nails

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *