Ψωρίαση: Μπορούμε να τη θεραπεύσουμε; - ClearSkin

Δερματολογικό Ιατρείο - Κλινική & Αισθητική Δερματολογία

Ωράριο λειτουργίας ιατρείου : Δευτέρα - Παρασκευή: 10.00πμ έως 8.00μμ
  Τηλ. : 210 57 57 490

psoriasi

Ψωρίαση: Μπορούμε να τη θεραπεύσουμε;

Η Ψωρίαση ΔΕΝ είναι μεταδοτική, είναι όμως μία χρόνια πάθηση με υφέσεις αλλά και εξάρσεις. Έτσι, στον ίδιο τον ασθενή, μπορεί να εξαπλωθεί από μια περιοχή του σώματος σε μια άλλη, ιδίως χωρίς έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία. Αποτελεί επίσης μία δυνητικά συστηματική νόσος με συμπτώματα και από άλλα όργανα του σώματος, συχνότερα τις αρθρώσεις. 

 

Μπορεί επίσης να έχει συμπτώματα, όπως ο κνησμός ή και ο πόνος ενώ οι περισσότεροι ασθενείς με ψωρίαση νιώθουν αμηχανία λόγω του στίγματος ή διαπιστώνουν ότι οι άλλοι τους αντιμετωπίζουν διαφορετικά κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης. Ωστόσο, η ψωρίαση δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεστε.

 

Η ψωρίαση προσβάλλει το δέρμα και οι άνθρωποι που δεν την έχουν ξαναδεί μπορεί να νομίζουν ότι η πάθηση είναι μεταδοτική. Ωστόσο, δεν είναι. Ένα άτομο δεν μπορεί να μεταδώσει την ψωρίαση σε ένα άλλο.

 

Η πάθηση μπορεί να εξαπλωθεί από ένα μέρος του σώματος ενός ατόμου σε ένα άλλο. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή περνάει από το προσβεβλημένο δέρμα σε άλλες περιοχές, αλλά λόγω αλλαγών στη διαδικασία του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία προκαλεί την ψωρίαση.

 

Ανάλογα με τον τύπο της ψωρίασης που έχει ένα άτομο, ένα εξάνθημα ψωρίασης μπορεί να αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία του σώματος. Τα περισσότερα άτομα με ψωρίαση έχουν ψωρίαση κατά πλάκας. Η ψωρίαση πλάκας εμφανίζεται στους αγκώνες, τα γόνατα και το τριχωτό της κεφαλής, αν και μπορεί να εξαπλωθεί οπουδήποτε.

 

Η Ψωρίαση μπορεί επίσης να αναπτυχθεί σε ορισμένες ειδικές θέσεις, όπως τα νύχια, τα γεννητικά όργανα ή και οι πτυχές επηρεάζοντας σημαντικά τη λειτουργικότητα αλλά και την ψυχολογία των ασθενών με τη νόσο. 

 

Εκλυτικοί παράγοντες  ψωρίασης

 

Τα άτομα με γενετικό κίνδυνο για ψωρίαση μπορεί να εμφανίσουν τα πρώτα τους συμπτώματα εξαιτίας κάποιου εκλυτικό παράγοντα. Αυτό σημαίνει ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ των γονιδίων τους, του ανοσοποιητικού τους συστήματος και του περιβάλλοντος προκαλεί την ψωρίαση ενός ατόμου.

 

Ορισμένοι κοινοί εκλυτικοί παράγοντες είναι οι εξής:

 

 • τραυματισμοί του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων και των ηλιακών εγκαυμάτων
 • Στρες
 • λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων των δερματικών λοιμώξεων και άλλων τύπων
 • ορισμένα φάρμακα, όπως το λίθιο, τα φάρμακα για τη θεραπεία της ελονοσίας, ορισμένα φάρμακα για την καρδιά και την αρτηριακή πίεση καθώς και ορισμένα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη

 

Η αποφυγή των εκλυτικών παραγόντων, όπως το αλκοόλ, το κάπνισμα, και η τήρηση ενός εξατομικευμένου πλάνου θεραπείας μπορούν να σταματήσουν την επιδείνωση των συμπτωμάτων.

 

Η ψωρίαση είναι πολύ πιθανό να εξαπλωθεί εάν ένα άτομο δεν λάβει έγκαιρα την κατάλληλη θεραπεία. Οι μακροχρόνιες θεραπείες για την ψωρίαση περιλαμβάνουν ορισμένα στοχευμένα μόρια τους βιολογικούς παράγοντες που στοχεύουν στη μείωση της συχνότητας των εξάρσεων, της σοβαρότητας των συμπτωμάτων και της εξέλιξης της πάθησης. Σήμερα με τις νεότερες θεραπείες ο στόχος μας είναι οι ασθενείς με Ψωρίαση να ζουν χωρίς καμία βλάβη στο δέρμα τους ξεχνώντας ουσιαστικά τη νόσο τους!

 

Διαχείριση και θεραπεία της ψωρίασης

 

Η θεραπεία της ψωρίασης είναι η καλύτερη στρατηγική για την πρόληψη της εξάπλωσής της. Η θεραπεία συχνά περιλαμβάνει μια διαδικασία δοκιμής και λάθους. Αυτό που λειτουργεί για ένα άτομο μπορεί να μην λειτουργεί για ένα άλλο, και οι θεραπευτικές ανάγκες ενός ατόμου μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου.

 

Επίσης, ο εντοπισμός και η αποφυγή των εκλυτικών παραγόντων της ψωρίασης μπορεί να αποτρέψει την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρόκληση έξαρσης της ψωρίασης. Όταν εμφανίζεται ψωρίαση, η ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε εκλυτικούς παράγοντες, όπως το κάπνισμα, μπορεί να σταματήσει την εξάπλωσή της.

 

Ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες, όπως ο βελονισμός, για να αποτρέψουν την εξάπλωση της ψωρίασης. Άλλες στρατηγικές, όπως ο διαλογισμός και η θεραπεία, μπορεί να βοηθήσουν ορισμένους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τυχόν συναισθηματικές επιπτώσεις ή κοινωνικό στίγμα που μπορεί να συνοδεύουν την ψωρίαση.

 

Μπορείτε να προλάβετε την ψωρίαση;

 

Γενετικοί παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της ψωρίασης και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι συγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να πυροδοτήσουν μια αρχική κρίση και επακόλουθες εξάρσεις. Ωστόσο, οι παράγοντες αυτοί φαίνεται να διαφέρουν μεταξύ των ατόμων. Κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατόν να προληφθεί η ψωρίαση. Μπορεί να είναι δυνατόν να προλάβετε τις επακόλουθες εξάρσεις με την παρακολούθηση των εκλυτικών παραγόντων.

 

Ένα άτομο με ψωρίαση μπορεί να διαπιστώσει ότι η ψωριαση του επιδεινώνεται με το άγχος, μετά από ηλιακό έγκαυμα ή όταν τρώει ορισμένα τρόφιμα. Η αποφυγή αυτών των εκλυτικών παραγόντων μπορεί να επιμηκύνει το χρονικό διάστημα μεταξύ των εξάρσεων και μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση μιας πρώιμης έξαρσης.

 

Τα άτομα τέλος με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άλλων παθήσεων υγείας, όπως:

 

 • Διαβήτης
 • καρδιακές παθήσεις
 • Παχυσαρκία
 • ηπατική νόσο
 • Καρκίνο
 • Κατάθλιψη
 • φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

 

Ωστόσο, η τήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η στενή συνεργασία με το γιατρό μπορεί να συμβάλει στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για άλλες παθήσεις και στον απόλυτο έλεγχο της νόσου τους.

 

Συχνές ερωτήσεις

 

Πώς μπορώ να ξέρω αν η ψωρίαση μου εξαπλώνεται;

 

Η ψωρίαση δεν εξαπλώνεται, αλλά εμφανίζει εξάρσεις.

 

Μπορώ να μεταδώσω ψωρίαση στα παιδιά μου;

 

Δεν είναι δυνατόν να μεταδοθεί η ψωρίαση σε άλλο άτομο. Ωστόσο, ορισμένοι γενετικοί παράγοντες μπορεί παίζουν κάποιο ρόλο. Εάν ένα παιδί έχει αυτά τα γενετικά χαρακτηριστικά, μπορεί να έχει περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει ψωρίαση από ό,τι εάν δεν έχει.

 

Μπορεί η ψωρίαση να εξαπλωθεί με τον κνησμό;

 

Η ψωρίαση δεν εξαπλώνεται με τον τρόπο αυτό, ωστόσο το ξύσιμο μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό του δέρματος και μπορεί να προκαλέσει έξαρση ή επιδείνωση των συμπτωμάτων, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει βλάβες που επηρεάζουν την ευρύτερη περιοχή.

 

Είναι η ψωρίαση βακτηριακή ή μυκητιασική;

 

Η ψωρίαση δεν είναι βακτηριακή, μυκητιασική ή ιογενής. Είναι ένα χρόνιο φλεγμονώδες νόσημα που το γεννά δηλαδή ο οργανισμός σας. Αυτό οδηγεί σε υπερανάπτυξη των δερματικών κυττάρων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φολιδωτές κηλίδες στο δέρμα αλλά και φλεγμονή εσωτερική που μπορεί να επηρεάσει και άλλα σημεία του δέρματος ή και άλλα ακόμα όργανα.

 

Μπορεί να θεραπευτεί η ψωρίαση γρήγορα;

 

Δεν υπάρχει τρόπος να μην έχετε ψωρίαση, αλλά ένας εξειδικευμένος Δερματολόγος  μπορεί να βοηθήσει στην επιλογή της κατάλληλης  θεραπείας που γρήγορα θα εξαφανίσει τις βλάβες της Ψωρίασης. Παράλληλα, οι ενυδατικές κρέμες, τα μαλακτικά και άλλες τοπικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

 

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320580#takeaway

 

Clear Skin, Δερματολογικό Ιατρείο, Θηβών 166, Περιστέρι 121 31, τηλ. 21 0575 7490

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *