29η Οκτωβρίου: H Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης! - ClearSkin

Δερματολογικό Ιατρείο - Κλινική & Αισθητική Δερματολογία

Ωράριο λειτουργίας ιατρείου : Δευτέρα - Παρασκευή: 10.00πμ έως 8.00μμ
  Τηλ. : 210 57 57 490

παγκοσμια ημερα ψωριασης

29η Οκτωβρίου: H Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης!

Η ψωριασική νόσος και η οικογένεια!

Η διαβίωση με την ψωριασική νόσο μπορεί να είναι δύσκολη τόσο για το άτομο που πάσχει όσο και για τα μέλη της οικογένειάς του καθώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν δεν επηρεάζουν μόνο το άτομο αλλά και την οικογένειά του. Τόσο το άτομο με ψωριασική νόσο όσο και τα μέλη της οικογένειάς του αξίζουν υποστήριξη. Στις 29 Οκτωβρίου λαμβάνει χώρα η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης 2024 και η παγκόσμια κοινότητα ενώνεται για να δράσει και να δείξει υποστήριξη. Το θέμα της είναι η «Οικογένεια». Όλοι όσοι αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ψωριασικής νόσου αξίζουν αμέριστη υποστήριξη. Αυτό περιλαμβάνει την αναγνώριση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει όχι μόνο το άτομο με ψωριασική νόσο αλλά και οι αγαπημένοι του. 

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια αυτοφλεγμονώδης νόσος που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση ερυθρών κηλίδων στο δέρμα, οι οποίες καλύπτονται από λευκές νιφάδες. Αυτές οι κηλίδες προκαλούνται από την υπερβολική αναπαραγωγή των κυττάρων του δέρματος, η οποία συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στους υγιείς ιστούς. Η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες μορφές, με την πιο κοινή να είναι η πλακώδης ψωρίαση, που συχνά επηρεάζει αγκώνες, γόνατα και τριχωτό της κεφαλής.

Τί προκαλεί την ψωρίαση;

Η ακριβής αιτία της ψωρίασης παραμένει αδιευκρίνιστη καθώς η νόσος θεωρείται σύνθετη, με πολλαπλές δυνητικές αιτίες. Υπάρχει μια γενετική προδιάθεση που μπορεί να σχετίζεται με την εμφάνιση της ψωρίασης, αλλά αυτή δεν οδηγεί απαραίτητα στην εκδήλωση της νόσου σε όλα τα άτομα που την έχουν. Η ψωρίαση μπορεί να «ενεργοποιηθεί» από διάφορους παράγοντες, πιθανότατα περιβαλλοντικούς και ψυχολογικούς.

Τα συμπτώματα της ψωρίασης περιλαμβάνουν:

  • Ερυθρές κηλίδες στο δέρμα που καλύπτονται από αργυρόχροες φολίδες
  • Κνησμό, αίσθημα καύσου ή ευαισθησία
  • Ξηρό και σκασμένο δέρμα που μπορεί να αιμορραγεί 
  • Πόνοι στις αρθρώσεις (σε ορισμένες περιπτώσεις, η ψωρίαση συνδέεται με αρθρίτιδα, γνωστή ως ψωριασική αρθρίτιδα)

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια κατάσταση, επομένως δεν υπάρχει μόνιμη θεραπεία, ωστόσο υπάρχουν διάφορες μέθοδοι διαχείρισης της. Η αναζήτηση της κατάλληλης μεθόδου είναι καθοριστική για τη διαχείριση των συμπτωμάτων. Αν πάσχετε από ψωρίαση, είναι σημαντικό να επισκέπτεστε τακτικά έναν δερματολόγο και να συζητάτε μαζί του τις ανάγκες σας. Συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να καθορίσετε στόχους και να αξιολογήσετε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας σας μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη την αντίδραση του σώματός σας στις εξάρσεις και τον τρόπο ζωής σας.

Πηγή: https://ifpa-pso.com/global-actions 

Clear Skin, Δερματολογικό Ιατρείο, Θηβών 166, Περιστέρι 121 31, τηλ. 21 0575 7490