Μπορεί η Σωστή Διατροφή να μας Απαλλάξει από την Ακμή; - ClearSkin

Δερματολογικό Ιατρείο - Κλινική & Αισθητική Δερματολογία

Ωράριο λειτουργίας ιατρείου : Δευτέρα - Παρασκευή: 10.00πμ έως 8.00μμ
  Τηλ. : 210 57 57 490

ακμη και διατροφη

Μπορεί η Σωστή Διατροφή να μας Απαλλάξει από την Ακμή;

Αποφεύγετε να τρώτε λιπαρές πατάτες και μπιφτέκια επειδή πιστεύετε ότι θα προκαλέσουν νέα σπυράκια; Μπορεί να υπάρχει σύνδεση, αλλά πιθανόν όχι για τον λόγο που νομίζετε. Να τι δείχνουν οι έρευνες!

Μια δίαιτα χαμηλής γλυκαιμικής αξίας μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερα σπυράκια, αν όμως είστε σαν τους Αμερικανούς, που καταναλώνετε πολλά τρόφιμα και ποτά υψηλής γλυκαιμικής αξίας, αυτές οι τροφές και τα ποτά είναι ικανά να αυξήσουν γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα σας. Τα τρόφιμα αυτά περιλαμβάνουν λευκό ψωμί, νιφάδες καλαμποκιού, πατατάκια, τηγανιτές πατάτες, ντόνατς ή άλλα γλυκά, ζαχαρούχα ποτά όπως τα milkshakes και λευκό ρύζι.

Ευρήματα από μελέτες υποδεικνύουν ότι η τήρηση μιας δίαιτας χαμηλής γλυκαιμικής αξίας μπορεί να μειώσει την ποσότητα της ακμής που έχετε. Τα τρόφιμα χαμηλής γλυκαιμικής αξίας περιλαμβάνουν τα περισσότερα φρέσκα λαχανικά, ορισμένα φρέσκα φρούτα, φασόλια και βρώμη.

Ακολουθεί τι έχουν διαπιστώσει οι ερευνητές ότι μπορεί να συμβεί όταν τα άτομα με ακμή μεταπηδούν σε μια δίαιτα χαμηλής γλυκαιμικής αξίας.

Στις ΗΠΑ, 2.258 ασθενείς τέθηκαν σε μια δίαιτα χαμηλής γλυκαιμικής περιεκτικότητας, ώστε να μπορέσουν να χάσουν βάρος. Η δίαιτα αυτή μείωσε επίσης την ακμή τους, με το 87% των ασθενών να δηλώνουν ότι είχαν λιγότερη ακμή και το 91% ότι χρειάζονταν λιγότερα φάρμακα για την ακμή.

Στην Αυστραλία, 43 άνδρες με ακμή (ηλικίας 15 έως 25 ετών) έτρωγαν είτε την κανονική τους διατροφή είτε μεταπήδησαν σε μια δίαιτα με τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη για 12 εβδομάδες. Στο τέλος των 12 εβδομάδων, εκείνοι που ακολούθησαν τη δίαιτα αυτή είχαν σημαντικά λιγότερη ακμή από εκείνους που έτρωγαν την κανονική τους δίαιτα.

Στην Τουρκία, 86 ασθενείς (50 με ακμή) κρατούσαν ημερολόγιο τροφίμων για 7 ημέρες. Εκείνοι με την πιο σοβαρή ακμή κατανάλωσαν μια δίαιτα υψηλής γλυκαιμικής αξίας.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η τήρηση μιας χαμηλής γλυκαιμικής δίαιτας μπορεί να μειώσει την ακμή, επειδή η δίαιτα αυτή εξαλείφει την απότομη αύξηση της γλυκόζης αίματος. Όταν το σάκχαρο στο αίμα σας αυξάνεται, επάγει φλεγμονή σε όλο το σώμα σας κ επίσης οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή σμήγματος, μια λιπαρή ουσία στο δέρμα σας. Τόσο η φλεγμονή όσο και η περίσσεια σμήγματος μπορούν να οδηγήσουν σε ακμή.

Ενώ αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η τήρηση μιας διατροφής με τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερες εξάρσεις ακμής, άλλες μελέτες δεν έχουν βρει σύνδεση μεταξύ αυτών.

Το αγελαδινό γάλα μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση ακμής: 

Ενώ το αγελαδινό γάλα (αλλά όχι τα μιλκσέικ) είναι ένα χαμηλής γλυκαιμικής αξίας ρόφημα, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση αυτού του τύπου γάλακτος μπορεί να συνδέεται με αύξηση των εξάρσεων ακμής. Σε αυτές τις μελέτες, όλοι οι τύποι αγελαδινού γάλακτος (πλήρες, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και αποβουτυρωμένο) έχουν συνδεθεί με την ακμή. Δείτε τι ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Γάλα και ακμή: 

Σε μια μελέτη, οι γυναίκες που έπιναν 2 ή περισσότερα ποτήρια αποβουτυρωμένου γάλακτος την ημέρα είχαν 44% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ακμή σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες της μελέτης αυτής.

Στις ΗΠΑ, 47.355 ενήλικες γυναίκες κλήθηκαν να θυμηθούν τι έτρωγαν κατά τη διάρκεια των σχολικών τους χρόνων. Μόνο το αγελαδινό γάλα βρέθηκε να συνδέεται με την ακμή. Οι γυναίκες που έπιναν 2 ή περισσότερα ποτήρια αποβουτυρωμένου γάλακτος την ημέρα είχαν 44% περισσότερες πιθανότητες να έχουν ακμή από τις υπόλοιπες.

Στις ΗΠΑ, 6.094 κορίτσια, ηλικίας 9 έως 15 ετών, συμπλήρωσαν 2 μακροσκελή ερωτηματολόγια (που δόθηκαν με διαφορά τουλάχιστον 1 έτους) σχετικά με τη διατροφή τους. Τα κορίτσια που έπιναν το περισσότερο αγελαδινό γάλα (πλήρες, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή αποβουτυρωμένο) είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ακμή.

ΗΠΑ: 4.273 αγόρια, ηλικίας 9 έως 15 ετών, συμπλήρωσαν 2 μακροσκελή ερωτηματολόγια (που δόθηκαν με διαφορά τουλάχιστον 1 έτους) σχετικά με τη διατροφή τους. Τα αγόρια που έπιναν αποβουτυρωμένο γάλα είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ακμή.

Στην Ιταλία, 205 ασθενείς, ηλικίας 10 έως 24 ετών, οι οποίοι επισκέπτονταν δερματολόγο για μέτρια έως σοβαρή ακμή, και 358 ασθενείς της ίδιας ηλικιακής ομάδας που επισκέπτονταν δερματολόγο για άλλη δερματική πάθηση (και είχαν μικρή ή καθόλου ακμή) ρωτήθηκαν τι έτρωγαν. Οι ασθενείς με ακμή έπιναν σημαντικά περισσότερο αγελαδινό γάλα από τους ασθενείς που δεν είχαν ακμή. Δεν υπήρχαν άλλες διαφορές στη διατροφή μεταξύ των 2 ομάδων ασθενών.

Το γιατί το αγελαδινό γάλα μπορεί να αυξάνει ή να επιδεινώνει την ακμή είναι ακόμα ένα μικρό μυστήριο. Μια θεωρία είναι ότι ορισμένες από τις ορμόνες του γάλακτος προκαλούν επίσης φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη των πόρων, οδηγώντας σε ακμή.

Ενώ το αγελαδινό γάλα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ακμής, καμία μελέτη δεν έχει διαπιστώσει ότι τα προϊόντα που παρασκευάζονται από γάλα, όπως το γιαούρτι ή το τυρί, οδηγούν σε περισσότερες εξάρσεις.

Τί σημαίνουν αυτά τα ερευνητικά ευρήματα για εσάς; 

Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να μάθουμε αν ορισμένα τρόφιμα μπορούν να επιδεινώσουν την ακμή, υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε τώρα, αν πιστεύετε ότι η διατροφή σας επηρεάζει την ακμή σας.

Οι δερματολόγοι συνιστούν να δίνετε προσοχή στα ξεσπάσματά σας και να κάνετε στον εαυτό σας αυτές τις ερωτήσεις:

Φαίνεται κάποιο τρόφιμο ή ποτό να πυροδοτεί ένα ξέσπασμα ή να επιδεινώνει την υπάρχουσα ακμή σας;

Αν κάτι φαίνεται να πυροδοτεί ένα ξέσπασμα, τι συμβαίνει όταν δεν καταναλώνετε αυτό το τρόφιμο ή το ποτό για μια μέρα, μια εβδομάδα ή ένα μήνα;

Ενώ η διατροφή μπορεί να παίζει ρόλο στην πρόκληση των ξεσπασμάτων σας ή στην επιδείνωση της ακμής σας, η διατήρηση του καθαρού δέρματος απαιτεί κάτι περισσότερο από μια αλλαγή στη διατροφή. Συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας και επιλέξτε μαζί τη θεραπεία ενάντια στην ακμή που σας ταιριάζει!

Πηγή: https://www.aad.org/public/diseases/acne/causes/diet

Clear Skin, Δερματολογικό Ιατρείο, Θηβών 166, Περιστέρι 121 31, τηλ. 21 0575 7490