Η Σημασία Της Υγιεινής Διατροφής Για Την Υγεία Του Δέρματος! - ClearSkin

Δερματολογικό Ιατρείο - Κλινική & Αισθητική Δερματολογία

Ωράριο λειτουργίας ιατρείου : Δευτέρα - Παρασκευή: 10.00πμ έως 8.00μμ
  Τηλ. : 210 57 57 490

διατροφη δερμα

Η Σημασία Της Υγιεινής Διατροφής Για Την Υγεία Του Δέρματος!

Όλο και περισσότερες έρευνες καταλήγουν στο οτι η τροποποίηση της διατροφής μπορεί να λειτουργήσει ως συστατικό της θεραπείας για διάφορες δερματικές παθήσεις. Καταστάσεις όπως η ροδόχρους ακμή, η κοινή ακμή, η ψωρίαση, η ατοπική δερματίτιδα αλλά και η γήρανση του δέρματος ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά, τρόφιμα ή διατροφικά μοτίβα μπορεί να λειτουργούν ως «εκλυτικοί παράγοντες» ασθενειών, ενώ άλλα μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αποφυγή ή η εξάλειψη ορισμένων τροφίμων μπορεί να είναι ευεργετική, αν και μπορεί να συνιστάται πρώτα η διενέργεια δοκιμών. 

Ένα διατροφικό πρότυπο που δίνει προτεραιότητα στην κατανάλωση μη επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να είναι σε θέση να θεραπεύσει ορισμένες δερματικές διαταραχές και αναμφίβολα θα είναι σε θέση να αποτρέψει τις συννοσηρότητες που τις συνοδεύουν.

Ο ρόλος της διατροφής σε διάφορες δερματικές παθήσεις

Τα χημικά στοιχεία που περιέχονται στα τρόφιμα είναι γνωστά ως θρεπτικά συστατικά. Ένα γεύμα με επαρκείς θρεπτικές ουσίες είναι απαραίτητο για την οικοδόμηση και τη διατήρηση των οργάνων του σώματος, την υποστήριξη πολυάριθμων μεταβολικών διεργασιών και την παραγωγή ενέργειας. 

Η υγεία του δέρματος μπορεί να διαταραχθεί από οποιαδήποτε διατροφική ανισορροπία, συμπεριλαμβανομένης της διατροφικής ανεπάρκειας, της ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών, της περίσσειας αλλά και την πρόσληψη με τη διατροφή τοξικών συστατικών.

Καρκίνος του δέρματος

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά έχει αποδειχθεί σε πολυάριθμες μελέτες ότι μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Οι διατροφικοί παράγοντες μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου, ιδίως όταν πρόκειται για καρκίνο που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Ωστόσο, η κατανάλωση διαιτητικών αντιοξειδωτικών και φυτοχημικών ουσιών με τη μορφή φρούτων, και λαχανικών, έχει δείξει ότι υπόσχεται πολλά και θα πρέπει να ενθαρρύνεται. Τα καλά τεκμηριωμένα οφέλη της φυτικής διατροφής για την υγεία, όπως ο χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου, συμβάλλουν υπέρ αυτής της στρατηγικής.

Γήρανση του δέρματος

Οι αλλαγές στο κολλαγόνο και τις ελαστικές ίνες του δέρματος, οι οποίες επηρεάζονται και οι ίδιες από τα τρόφιμα, συνδέονται με τη χαλάρωση του δέρματος και την απώλεια της ελαστικότητας. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να επιταχύνει αυτές τις ενδείξεις γήρανσης αλλά και βλαβερές έξεις όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ καθώς και αναψυκτικών.

Ακμή

Παρά τον περιορισμένο αριθμό μελετών για τη σχέση μεταξύ διατροφής και ακμής, υπάρχουν ενδείξεις ότι η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο αν όχι στη θεραπεία της πιθανότητα όμως στις εξάρσεις ιδίως φλεγμονωδών βλαβών. Με βάση δημοσιευμένες μελέτες, υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη με την κυκλοφορία φλεγμονωδών πρωτεϊνών ικανών να προκαλέσουν την εμφάνιση ιδίως φλεγμονώδους ακμής. Ελπιδοφόρα αποτελέσματα έχουν βρεθεί σε πρόσφατες μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις της συμπληρωματικής χορήγησης προβιοτικών σε άτομα που πάσχουν από ακμή. 

Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος με εξάρσεις και υφέσεις. Η Διατροφή στην Ψωρίαση είναι ένα πεδίο που πρόσφατα διερευνάται. Ορισμένοι ασθενείς αναφέρουν επιδείνωση των βλαβών με ορισμένες τροφές. Οι μελέτες δεν έχουν απαντήσει σαφώς στο ερώτημα ποιά διατροφή ακριβώς πρέπει να ακολουθούν οι ασθενείς αυτοί, η θεωρία όμως της αντιφλεγμονώδους διατροφής φαίνεται να κερδίζει διαρκώς έδαφος. Μια υποκείμενη τροφική αλλεργία ή μια διατροφή με μη ισορροπημένη αναλογία ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να αποτελεί μέρος μιας φλεγμονώδους διατροφής. Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη βοηθά πολλούς ψωριασικούς ασθενείς των οποίων οι εξάρσεις συνδέονται με την κατανάλωση γλουτένης. Συνιστάται στους ασθενείς με ψωρίαση να ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες και ισορροπημένη σε πρωτεΐνες. Η υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνών από την άλλη μπορεί να ευνοήσει τον υπερπολλαπλασιασμό των κερατινοκυττάρων και τη δημιουργία των ψωριασικών πλακών.

Συμπερασματικά, η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία και την εμφάνιση του δέρματος. Οι σωστές διατροφικές επιλογές μπορούν να συμβάλλουν στην εξισορρόπηση του πολλαπλασιασμού των δερματικών κυττάρων και να προστατεύσουν από περιβαλλοντικούς και λοιπούς παράγοντες, προσφέροντας στο δέρμα λάμψη και υγεία μακροπρόθεσμα.

Πηγή: https://www.news-medical.net/health/Skin-Health-Starts-from-Within-the-Importance-of-Diet-in-Dermatology.aspx 

Clear Skin, Δερματολογικό Ιατρείο, Θηβών 166, Περιστέρι 121 31, τηλ. 21 0575 7490