Υγιές μικροβίωμα: Παίζει ρόλο στη γήρανση του δέρματος; - ClearSkin

Δερματολογικό Ιατρείο - Κλινική & Αισθητική Δερματολογία

Ωράριο λειτουργίας ιατρείου : Δευτέρα - Παρασκευή: 10.00πμ έως 8.00μμ
  Τηλ. : 210 57 57 490

mikrovia_giransi_dermatos

Υγιές μικροβίωμα: Παίζει ρόλο στη γήρανση του δέρματος;

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στη γήρανση του δέρματος, μεταξύ των οποίων περιβαλλοντικοί, γενετικοί αλλά και ο τρόπος ζωής.

Οι ερευνητές του Κέντρου Καινοτομίας Μικροβιώματος (CMI) του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο (UC San Diego) και της L’Oréal Research and Innovation ανακάλυψαν ότι το μικροβίωμα του δέρματος θα μπορούσε να αποτελέσει το κλειδί για την κατανόηση του τρόπου γήρανσης του δέρματος.

Η ποικιλομορφία του μικροβιώματος του δέρματος υποδηλώνει λιγότερα σημάδια γήρανσης. Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε 13 προηγούμενες μελέτες της L’Oréal, οι οποίες περιελάμβαναν κλινικά δεδομένα για το δέρμα περισσότερων από 1.000 γυναικών ηλικίας 18-70 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια σύνδεση μεταξύ της ποικιλομορφίας του μικροβιώματος του δέρματος που γενικά θεωρείται βασικό σημάδι γήρανσης του δέρματος. Βρήκαν επίσης αρνητική συσχέτιση μεταξύ της ποικιλομορφίας του μικροβιώματος και της διαδερμικής απώλειας νερού.

Η πιο συναρπαστική πτυχή της μελέτης ήταν ότι υπήρχαν όντως πληθυσμοί που φαίνεται να συνδέονται με τον βαθμό των ρυτίδων έκφρασης, πέραν της ηλικίας.

Αυτό είναι ένα συναρπαστικό σημείο εκκίνησης για περαιτέρω έρευνα που μπορεί να μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε οριστικά αν πράγματι παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη των ρυτίδων και ποιος μπορεί να είναι αυτός ο ρόλος.

Ενώ η μελέτη αυτή αποκάλυψε συγκεκριμένα μικρόβια που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, η περαιτέρω έρευνα θα επικεντρωθεί στη διαλεύκανση του ρόλου που μπορεί να διαδραματίζουν στη γήρανση του δέρματος.

Ο Δρ Τζιν Σονγκ έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα: “Αλληλεπιδρούν με τα κύτταρα του δέρματός μας με συγκεκριμένο τρόπο; Επηρεάζουν το υπόλοιπο μικροβίωμα του δέρματος; Παράγουν συγκεκριμένες χημικές ουσίες ή ενώσεις που είναι ευεργετικές για την εμφάνιση του δέρματος;”

Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα θα βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για εφαρμογές που αξιοποιούν τη σχέση μεταξύ του μικροβιώματος και της υγείας του δέρματος.

Πώς επηρεάζει το μικροβίωμα την υγεία του δέρματος;

Αυτό που διαπιστώνουν οι ερευνητές είναι ότι η ισορροπία των καλών και των κακών βακτηρίων μπορεί να αλλάξει τη διαδερμική απώλεια νερού. 

Μπορεί επίσης να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το δέρμα μας αντιδρά στους περιβαλλοντικούς παράγοντες – τον ήλιο, τη ρύπανση κ.λπ. Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, είναι προφανές ότι το μικροβίωμα του δέρματός μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον τρόπο με τον οποίο γερνάμε.

Αναφορικά με τη μελέτη, η εργασία αυτή ανοίγει πόρτες σε νέες ευκαιρίες για την ανακάλυψη τεχνολογιών που αξιοποιούν το μικροβίωμα για τη διατήρηση της υγιούς όψης του δέρματος.

Μια σημαντική πρόκληση για το μέλλον είναι η επικύρωση ή η διάψευση του αιτιώδους ρόλου αυτών των δεικτών μέσω μεθόδων in vitro και in vivo παρεμβατικών μελετών. Επιπλέον, ο προσδιορισμός συγκεκριμένων δεικτών μικροβιώματος για κάθε σημείο γήρανσης αποτελεί μια συναρπαστική οδό για εξατομικευμένες λύσεις φροντίδας του δέρματος.

Άξονας έντερο-δέρμα: Ποια είναι η σύνδεση;

Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών υποδεικνύει ότι μπορεί να είναι επωφελές να επικεντρωθούμε στην υγεία του δέρματος και την υγεία του εντέρου.

Μελέτες δείχνει ότι ο μικροβιόκοσμος του εντέρου και του δέρματος καταπολεμά τους παθογόνους μικροοργανισμούς, ανακουφίζει τη φλεγμονή και ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Όσο περνάει ο καιρός, γίνεται αντιληπτό ότι το μικροβίωμα του δέρματος επηρεάζει την ακμή, τη ροδόχρου ακμή, τη γήρανση και άλλες δερματικές παθήσεις. Οι ερευνητές συνεχίζουν να διερευνούν τη σχέση μεταξύ του εντέρου και του δέρματος και κατά πόσον ένα υγιές έντερο θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο υγιές, πιο νεανικό δέρμα.

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com/articles/what-type-of-skin-do-i-have#skin-tone

Clear Skin, Δερματολογικό Ιατρείο, Θηβών 166, Περιστέρι 121 31, τηλ. 21 0575 7490

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *