Πιτυρίδα: Γιατί εμφανίζεται & πώς καταπολεμάται; - ClearSkin

Δερματολογικό Ιατρείο - Κλινική & Αισθητική Δερματολογία

Ωράριο λειτουργίας ιατρείου : Δευτέρα - Παρασκευή: 10.00πμ έως 8.00μμ
  Τηλ. : 210 57 57 490

πιτυριδα

Πιτυρίδα: Γιατί εμφανίζεται & πώς καταπολεμάται;

Η πιτυρίδα, μια κοινή πάθηση του τριχωτού της κεφαλής, επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών, ειδικά τους κρύους χειμερινούς μήνες. Εάν παρατηρήσετε μικρά κομμάτια ξηρού δέρματος να ξεφλουδίζουν από το τριχωτό της κεφαλής σας ή επίμονη φαγούρα, ίσως ήρθε η ώρα να αναζητήσετε θεραπευτικές επιλογές.

Είναι μια κοινή παρανόηση ότι η πιτυρίδα προκαλείται από την κακή υγιεινή. Οι αιτίες κυμαίνονται από το λιπαρό δέρμα έως τις συνήθειες περιποίησης των μαλλιών, μαζί με ορισμένες ιατρικές καταστάσεις με πιο συχνή τη σμηγματορροική δερματίτιδα.

Μπορείτε συνήθως να αντιμετωπίσετε την ήπια πιτυρίδα στο σπίτι με τη χρήση κοινών σαμπουάν του εμπορίου κατά το λούσιμο των μαλλιών σας. Εάν αυτό δεν είναι διαχειρίσιμο ή δεν ανακουφίζει την πιτυρίδα σας, συνίσταται να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές από πιστοποιημένους δερματολόγους:

  • Επιλέξτε εξειδικευμένο σαμπουάν για σμηγματορροική δερματίτιδα. Εάν ένα σαμπουάν δεν λειτουργεί, μπορεί να χρειαστεί να εναλλάσσετε σαμπουάν με διαφορετικά ενεργά συστατικά (κετοκοναζόλη, piroctone olamine, σαλικυλικό οξύ, θειούχο σελήνιο ή και πίσσα). 
  • Ακολουθήστε τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες. Τα σαμπουάν για την πιτυρίδα πρέπει να εφαρμόζονται με μασάζ για λίγα λεπτά στο τριχωτό της κεφαλής σας. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να αφήσετε τον αφρό για περίπου 5-10 λεπτά πριν ξεπλύνετε.  
  • Επιλέξτε σαμπουάν ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σας. Εάν έχετε λεπτά/ φυσικά ίσια μαλλιά ή λιπαρό τριχωτό, λούστε τα μαλλιά σας συχνά. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειάζεται να λούζεστε καθημερινά ή κάθε δεύτερη μέρα και να χρησιμοποιείτε το σαμπουάν για την πιτυρίδα δύο φορές την εβδομάδα. Εάν έχετε ξηρά ή σγουρά μαλλιά, λούστε τα μαλλιά σας πιο αραιά και χρησιμοποιήστε το σαμπουάν για την πιτυρίδα 1-2 φορές την εβδομάδα. Φροντίστε να εφαρμόζετε το φαρμακευτικό σας σαμπουάν στο τριχωτό της κεφαλής με μασάζ και όχι απαραίτητα σε όλο το μήκος των μαλλιών καθώς τα συστατικά που περιέχονται μπορεί να ξηραίνουν τα μαλλιά σας. Μπορείτε τέλος να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε και τα δικά σας προϊόντα μετά τη χρήση του φαρμακευτικού σαμπουάν, αν αυτό είναι απαραίτητο για τη φροντίδα των μαλλιών. 
  • Προστατέψτε το τριχωτό της κεφαλής σας από τον ήλιο. Ορισμένα σαμπουάν για την πιτυρίδα, όπως αυτά που περιέχουν πίσσα μπορεί να κάνουν το τριχωτό της κεφαλής σας πιο ευαίσθητο στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Ενώ ο έντονος ήλιος από μόνος του μπορεί να αρκεί για να προκαλέσει μία έξαρση στη δερματίτιδα σας. Για να προστατέψετε το τριχωτό της κεφαλής σας από τον ήλιο, αναζητήστε σκιά, εφαρμόστε ηλιοκάλυψη, όπως καπέλο με φαρδύ γείσο, και εφαρμόστε στο τριχωτό της κεφαλής σας ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος, ανθεκτικό στο νερό, με δείκτη προστασίας 30 ή υψηλότερο, εάν έχετε αραιά μαλλιά. 

Συμβουλευτείτε το Δερματολόγος σας για να σας εξετάσει  και να σας παρέχει την εξειδικευμένη σας φροντίδα!

Πηγή: https://www.aad.org/news/how-to-treat-dandruff

Clear Skin, Δερματολογικό Ιατρείο, Θηβών 166, Περιστέρι 121 31, τηλ. 21 0575 7490

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *