Όταν οι ουλές μετατρέπονται σε χηλοειδή: Πρόληψη και θεραπεία! - ClearSkin

Δερματολογικό Ιατρείο - Κλινική & Αισθητική Δερματολογία

Ωράριο λειτουργίας ιατρείου : Δευτέρα - Παρασκευή: 10.00πμ έως 8.00μμ
  Τηλ. : 210 57 57 490

χηλοειδη ουλη

Όταν οι ουλές μετατρέπονται σε χηλοειδή: Πρόληψη και θεραπεία!

Τα χηλοειδή αποτελούν ένα τύπο υπερυψωμένης ουλής που μπορεί να εμφανιστεί μετά από έναν τραυματισμό/χειρουργείο ή ακόμα και εμβολιασμό και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να μεγαλώσουν πολύ περισσότερο από την ίδια την πληγή. Αν και δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία ενός ατόμου, μπορεί να είναι επώδυνα ή δύσμορφα επηρεάζοντας την ψυχολογία ενός ατόμου και περιορίζοντας την κίνηση σε αυτή την περιοχή του σώματος.

Αν και ο καθένας μπορεί να αναπτύξει χηλοειδή, ορισμένοι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με σκουρόχρωμο δέρμα και εκείνων με οικογενειακό ή προσωπικό ιστορικό ανάπτυξης χηλοειδών. 

Για την πρόληψη των δύσμορφων αυτών βλαβών, συνίσταται στα άτομα που είναι επιρρεπή σε χηλοειδή να ακολουθούν αυτές τις συμβουλές πρόληψης:

  • Αποφύγετε τους περιττούς τραυματισμούς στο δέρμα, αν είναι δυνατόν. Οποιοσδήποτε τραυματισμός του δέρματος, σκόπιμος ή μη, μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία χηλοειδούς. Στις συνήθεις αιτίες περιλαμβάνονται τα τρυπήματα (piercing) και τα τατουάζ. Εάν είστε επιρρεπείς σε χηλοειδή, ίσως είναι καλύτερο να αποφύγετε αυτές τις πρακτικές για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο εμφάνισης χηλοειδών.
  • Ασκηθείτε στη σωστή φροντίδα των τραυμάτων για να μειώσετε τις ουλές. Εάν τραυματιστεί το δέρμα σας, πλύνετε απαλά την περιοχή αμέσως με σαπούνι και νερό. Απλώστε αντιβιοτική αλοιφή στην πληγή για να τη διατηρήσετε υγρή και, στη συνέχεια, καλύψτε την περιοχή με επίδεσμο – συνεχίστε να το κάνετε αυτό καθημερινά μέχρι να επουλωθεί η περιοχή.
  • Προστατεύστε το δέρμα σας από τον ηλιακή ακτινοβολία. Οι βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες μπορούν να προκαλέσουν υπερμελαγχρώσεις και να καθυστερήσουν την επούλωση πληγών και τραυμάτων. Για να προστατέψετε το δέρμα σας, αναζητήστε σκιά και καλύψτε την πληγή με επίδεσμο. Για πιο αποτελεσματική προστασία, επιλέξτε ρούχα με  ηλιοπροστασία (UPF) στην ετικέτα. Συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας για να σας συστήσει το κατάλληλο αντηλιακό/επουλωτικό με δείκτη αντηλιακής προστασίας. 
  • Χρησιμοποιήστε φύλλα σιλικόνης ή τζελ αμέσως μόλις η πληγή αποκτήσει κρούστα. Αυτά τα προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του σχηματισμού χηλοειδών και μπορεί να μειώσουν το μέγεθος των υφιστάμενων ουλών. Συνήθως πρέπει να φοράτε φύλλα σιλικόνης ή τζελ για περίπου έξι μήνες μετά την αποκόλληση της πληγής σας.
  • Δώστε προσοχή στα νέα τρυπήματα. Τα σκουλαρίκια είναι ένα πολύ συνηθισμένο σημείο όπου σχηματίζονται χηλοειδή. Αν παρατηρήσετε ότι το δέρμα γύρω από το νέο σας σκουλαρίκι στο αυτί αρχίζει να παχαίνει, αφαιρέστε αμέσως το σκουλαρίκι και φορέστε αντί αυτού ένα σκουλαρίκι πίεσης.
  • Αποφύγετε αισθητικές επεμβάσεις αφαίρεσης βλαβών δέρματος και ενημερώστε το θεράποντα γιατρό σας για την τάση του δέρματος σας να εμφανίζει χηλοειδή. 

Πηγή: https://www.aad.org/news/how-to-prevent-keloid-scars

Clear Skin, Δερματολογικό Ιατρείο, Θηβών 166, Περιστέρι 121 31, τηλ. 21 0575 7490

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *